Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Zuid-Holland

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 - Zuid-HollandDe Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 worden in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 georganiseerd. Op deze twee dagen stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers om rond te kijken en natuurlijk de wijn te proeven. De Open dagen Nederlandse Wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Nederland is ondertussen bijna zo’n 200 wijngaarden rijk. Tot de jaren ’90 beschikte Nederland maar over enkele tientallen wijngaarden. Door de introductie van nieuwe druivenrassen in Nederland in de jaren ’90, kwam de wijnbouw in Nederland in een stroomverstelling terecht en groeide het aantal wijngaarden in Nederland naar bijna 200. In bijna alle provincies in Nederland wordt aan wijnbouw gedaan. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare.

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Zuid-Holland?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Chateau deux filles

Chateau deux filles (zo genoemd omdat de eigenaar Dick van Straalen twee dochters heeft) is een echte hobbywijngaard. Deze wijngaard van 225 m2 is gelegen op het terrein van een volkstuinvereniging.

Dick van Straalen raakte na een bezoek aan een wijngaard in 2000 enthousiast en besloot er zijn hobby van te maken en plaatste in 2002 zijn eerste wijnstokken. De eerste wijn hiervan (15 liter), maakte hij in 2004. De jaren erna plantte Dick van Straalen nog meer druivenstokken aan en nam het aantal liters wijn ook toe.

De wijnen van deze wijngaard zijn niet echt te koop (wel tijdens de open dagen) via een webshop, maar hebben wel al wat prijzen gewonnen. In 2009 won Dick van Straalen bijvoorbeeld ‘De Gouden Kurkentrekker’ 2009 van het Wijngaardeniersgilde.

Ik ben er nog nooit geweest, maar uit de verhalen op zijn website, ben ik zeker geïnterresseerd geraakt om er eens op bezoek te gaan. Dick van Straalen lijkt mij een zeer enthousiaste man met passie voor wijn.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zondag 30 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur. En zijn de wijnen natuurlijk te proeven en te kopen.

Adres: Tuinderspad 1, 2253 CD Voorschoten

(De wijngaard kunt u vinden op volkstuindersvereniging “Voorschoten”, Tuinderspad 1 te Voorschoten, gelegen op nr. 311.)

Open dagen Nederlandse wijngaarden 2012Wijngaard-camping Naescas

Naescas stamt af van de uitdrukking ‘naast Cats’. Boer Cats om precies te zijn, want zo werd dit stuk grond (waar de huidige wijngaard en camping) vroeger genoemd. Eigenaar Peter Verboom nam dit stuk grond in 1990 over van zijn vader om er een bloemenkwekerij te beginnen. Om meer inkomsten te verkrijgen, besloot Peter Verboom zich ook aan het verbouwen van druiven en het produceren van wijn te wagen. Na diverse cursussen, gingen in 2004 de eerste 1200 wijnstokken de grond in.

Rondo, Regent, Solaris en Palatina waren de druivensoorten die toen op deze wijngaard van 0,5 hectare werden aangeplant en deze staan er nu nog. Ook de wijnen van Peter Verboom hebben al wat prijzen gewonnen. Een bronzen en zilveren medaille in 2006 en de WINkeurzegel in 2009 (Nationale Wijnkeuring Nederlandse Wijnen).

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zowel zaterdag 29 september als zondag 30 september en is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Westkanaalweg 123, 2461GW Ter Aar

Open dagen nederlandse wijngaarden Domein de Vier Ambachten

In 1978 plantte Fred Lorsheijd de eerste druivenstok in zijn kas. Spoedig werden er meer druivenstokken aangeplant om vervolgens in 1981 de eerste druivenoogst te verwerken tot wijn. Het enthousiasme voor het maken van wijn nam toe evenals het planten van meer en meer wijnstokken totdat de gehele kas volstond met zo’n 800 wijnstokken. Ook werd er een wijnmakerij ingericht en een kelder gebouwd.

In 1989 verschijnt het eerste boek, Het Druivenboek, over druiventeelt van de jand van Fred Lorsheijd en daarna zullen nog meer boeken volgen. Door het boek neemt de belangstelling voor de wijngaard enorm toe en begint Fred Lorsheijd in 1990 met het geven van de Cursus Wijngaardenier.

Als in 1991 de kans zich voordoet om een verwaarloosde boomgaard te kopen, laat Fred Horsheijd deze kans niet aan zich voorbij gaan en koopt deze boomgaard aan om deze om te toveren in de huidige Wijngaard Domein De Vier Ambachten.

Nu staan er over de 500 verschillende druivenrassen op de wijngaard, worden er 5 rode wijnen, 4 witte wijnen en 1 rosé wijn geproduceerd. Daarnaast worden er ook nog 2 dessertwijnen. 4 type portwijn en 3 mousserende wijnen gemaakt. Ook worden er nog brandewijnen en diverse likeuren geproduceerd.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zowel zaterdag 29 september als zondag 30 september. De wijngaard is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Biertsedijk 8, 3212LB Simonshaven

Bezoek je liever een andere provincie dan Zuid-Holland, kijk dan eens hier:

de provincie Drenthe
de provincie Flevoland
de provincie Friesland
de provincie Groningen
de provincie Limburg
de provincie Noord-Brabant
de provincie Noord-Holland
de provincie Overijssel
de provincie Zeeland

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.