Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Overijssel

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 wijngaarden overijsselZe komen er weer aan: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden. Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Overijssel?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 - Overijssel - Wijngaard BaanWijngaard Baan

In het mooie Twentse land ligt wijngaard Baan. Sinds 2004 wordt hier wijn gemaakt. Leuk om te weten is dat uit historische opgravingen bleek dat op de plek waar nu de druiven groeien op deze wijngaard, 1100 jaar geleden al een klooster stond. Dit klooster werd bewoond door Johanniter orde stond en deze orde hield zich al bezig met (Nederlandse) wijnbouw.

Wijngaard Baan is zo’n 4,2 hectare groot en op deze wijngaarden worden 7 verschillende wijnen gemaakt. Drie rode wijnen: Regent, Cuvee en de Rondo. Ook worden er drie witte wijnen gemaakt: Johanitter, Phoenix en de Solaris. De zevende wijn die hier gemaakt wordt, is de Regent Rosé.

Deze wijnen worden gemaakt met de druivenrassen: Johanniter, Phoenix, Solaris, Regent, Rondo.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 zowel op zaterdag 29 als op zondag 30 september geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Adres: Kloosterhoeksweg 15, 7642 LZ  Wierden

Open dagen Nederlandse wijngaarden 2012 overijssel wijngaard de landmanWijngaard de Landman – Raalte

Wijngaard De Landman is geen gewone wijngaard. Op deze wijngaard worden druivenstokken aan particulieren verhuurd. Van de druiven wordt natuurlijk uiteindelijk wel wijn gemaakt. De wijngaard heeft zo’n 1000 druivenstokken staan op 0,5 hectare.

De druivensoorten die hier staan, de Regent, Cabernet en witte Solaris, kunnen goed tegen het natte Nederlandse klimaat, zijn resistent tegen schimmels en zijn eerder rijp (zo’n 2 weken).

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 geopend op zondag 30 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Tolhuisweg 17, 8101 NV Raalte

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 Overijssel VarsenerhofWijngaard en fruitbedrijf De Varsenerhof

Johan en Geertruida Grootens plantten in 2000 de wijngaard aan. Naast hun varkensbedrijf wilden zij nog iets anders en de keuze viel op wijn. Na verschillende cursussen over het aanplanten en het maken van wijn, werden de druivenstokken in 2000 aangeplant.

Op deze 1 hectare grote wijngaard worden onder andere de Regent, Nero, Seyval Blanc, Canadice en Muscat Blue verbouwd. Johan Grootens houdt er van om te experimenteren met druivenrassen en heeft op de wijngaard daar ook ruimte voor ingericht. Zo zijn er twee rijen in de wijngaard waar verschillende rassen zijn te vinden, waar Johan Grootens mee experimenteert.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 geopend op zaterdag 29 september geopend van 10.30 tot 16.30 uur.

Adres: Emslandweg 6, 7731 RP  Ommen

Open dagen Nederlandse Wijngaarden - Overijssel - Hof van TwenteWijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente, gelegen bij Bentelo is een wijngaard met een oppervlakte van 5,5 hectare. De wijngaard is verdeeld over drie verschillende locaties. Op de wijngaard werden in 2000 de eerste 7500 druivenstokken aangeplant, waarvan de eerste resultaten, Nieuwland Rood 2002 en Nieuwland Wit 2002, in 2004 al gelijk in de prijzen vielen bij de Nationale Wijnkeuring.

De druivensoorten die op deze wijngaard verbouwd worden, zijn Johanniter, Solaris, Riesèl, Regent, Pinotin, Cabertin.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 zowel op zaterdag 29 als op zondag 30 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Suetersweg 2a, 7497 MZ  Bentelo

Bezoek je liever een andere provincie dan Overijssel, kijk dan eens hier:

de provincie Drenthe
de provincie Flevoland
de provincie Friesland
de provincie Groningen
de provincie Limburg
de provincie Noord-Brabant
de provincie Noord-Holland
de provincie Zeeland
de provincie Zuid-Holland

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.