Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Limburg

Nadat we al hebben geschreven welke wijngaarden er geopend zijn tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, Flevoland, Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel, is het vandaag de beurt aan de Provincie Limburg.

Welke wijngaarden zijn er geopend tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 (29 en 30 september) in de provincie Limburg?

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Domaine Petit Belvès/EWDM

Deze kleine wijngaard aan de westrand van Maastricht is in 1999 aangelegd door dhr Zwarts.Op de plek waar de wijngaard ligt, lag eerder een verwaarloosde varkensfokkerij. 3 jaar opruimen en herstellen, leidde tot het ontstaan van deze wijngaard. Het hoofddoel van deze wijngaard is voornamelijk Educatie. Meer leren van en over wijn onder leiding van wereldwijnmeester Zwarts.

De totale oppervlakte is 2800 m2 en hiervan is 950 m2 beplant met iets meer dan 200 wijnstokken, voornamelijk van de druivenrassen: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zondag 30 september 2012 van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Vroenhovenweg 162X, 6213HD  Maastricht

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Hoeve Roozendael

Op landgoed Roozendael zijn eigenaren Henk Stiekema en Marieke Kruit in 2001 begonnen met het aanplanten van wijnstokken en in de jaren die volgde is deze wijngaard steeds meer uitgebreid. Om je een idee te geven: in 2008 produceerde de wijngaard zo’n 1000 liter wijn.

De wijngaard heeft een oppervlakte van 2 hectare en is voornamelijk beplant met de wijnstokken van de druivenrassen: Regent, Bianca, Merzling, Cabertin, Pinotin, Acolon, Fruhburgunder, Johanniter en Solaris.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zondag 30 september 2012 van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Roozendaelseweg 2, 5953TN Reuver

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Wijndomein Kapèlkeshof

Op het Wijndomein Kapèlkeshof van Louis en Truus Beumers kun je bijna alles: Golfen, eten, een conferentie volgen en natuurlijk een wijn drinken. In 2006 werden hier de eerste wijnstokken aangeplant. In 2009 kan hier de eerste witte wijn van gedronken worden en begin 2011 de eerste rode wijn (na een houtlagering van 9 maanden). De wijnen van de Kapèlkeshof zijn al verscheidene malen bekroond met prijzen en medailles.

Op de wijngaard van één hectare groot worden onder andere de druivenrassen Solaris, Helios, Cabernet Cortis, en Regent verbouwd.

Het wijndomein heeft een adoptieplan, waarbij je een wijnstok kunt adopteren (of cadeau kunt doen dmv de Wijnstok Adoptiecheque). Het adopteren van een wijnstok geeft je de mogelijkeheid tot het volgen van het groeiproces van je wijnstok, mag je de wijnstok zelf oogsten en krijg je natuurlijk een lekker flesje wijn van je wijnstok. Leuk J

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zondag 30 september 2012 van 11.00 tot 17.00 uur. De gehele dag staat natuurlijk in het teken van wijn en het wijnfeest.

Adres: Roomweg 85, 5985NS  Grashoek

Open Dagen Nederlandse wijngaarden-2012-4Wijngoed Fromberg

Wijngoed Fromburg, gelegen in oostelijk Zuid-Limburg is sinds 1991 beplant met wijnstokken en heeft een oppervlakte van 3 hectare.

In 1991 besloot Paul Wiertz om grond die hij eerder gebruikte voor de landbouw te bestemmen voor wijnbouw en enkele duizenden druiveplantjes werden op de hellingen van de Fromberg aaangeplant. De druivenrassen die werden aangeplant, waren: Riesling, Pinot Noir, Muller Thurgau, Auxerrois, Bacchus en Reichensteiner. In de loop der jaren zijn de druivenrassen nog aangevuld met Bacchus, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch.

In 1993 werd de eerste oogst binnengehaald en zorgde voor een aantal schitterende wijnen.

Het wijngoed wordt geleid door Paul Wiertz, die het overigens nu rustiger aan doet, Maurice Wiertz (inderdaad de zoon van) die zich bezighoudt met de groei en de bloei van de wijngaard, maar ook het vinifivaiteproces begeleidt.

Ook Carmen Wiertz (inderdaad de dochter van) en haar man Marcel Soomers maken deel uit van de leiding van het wijngoed. Zij houden zich meer bezig met de verkoop van de wijnen en de promotie van het wijngoed en de wijnen, maar zijn ook de gastvrouw en gastheer tijdens bijvoorbeeld rondleidingen en proeverijen.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zondag 30 september 2012 van 12.00 tot 18.00 uur

Adres: Breedenweg, 6367 JL Ubachsberg

Wijnhoeve Limburgergaard

Deze wijngaard van Piet en Ine Bistervelts is ongeveer 1 hectare groot. De wijngaard is beplant met druivenrassen als Solaris, Johanniter, Riesling en Regent. Van de druiven worden wijnen als de Venrooy 2009 (droge rode), de Cuvee Wit 2008 (droog wit) en de Sparweg 2008 (halfdroge witte) gemaakt.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 te bezoeken op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Steegse Peelweg 55, 5809 ED Leunen

 

Bezoek je liever een andere provincie dan Limburg, kijk dan eens hier:

de provincie Drenthe
de provincie Flevoland
de provincie Friesland
de provincie Groningen
de provincie Noord-Brabant
de provincie Noord-Holland
de provincie Overijssel
de provincie Zeeland
de provincie Zuid-Holland

2 Reacties
 1. Leuk initiatief om zo alle provincies bij langs te gaan voor de Open dagen.
  Om de één of andere reden is onze wijnboerderij niet vermeld op de site van het productschap bij de open dagen. Wij houden wel degelijk een open dag en wel op 30 September van 11 – 17 Naast de wijn kunnen de bezoekers genieten van een kunstwandelroute door de wijngaard, een kunstmarkt en optredens van diverse muzikanten. Voor meer info zie onze site.

  Met vriendelijke groeten,
  Job Huisman

  1. Beste Job,

   Bedankt voor je reactie! Ik zet e wijngaard erbij in het overzicht van de provincie Gelderland (moet nog gepubliceerd worden) 🙂

   Groet,

   Natasja

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.