Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Friesland

Ik kan me er nu al op verheugen: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012, ze komen er weer aan! Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Bijna 200 wijngaarden bezoeken in één weekend gaat me niet lukken, maar ik ben me aan het oriënteren. Vandaag kijk ik wat er te doen is in de provincie Friesland.

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Friesland

Wijndomein De Heidepleats

In 2005 is er naast de statige boerderij uit 1884 een wijngaard aangelegd van bijna 2 hectare groot, waar 5500 druivenstokken werden aangeplant. Op de Heidepleats wordt naast wijn ook kaas gemaakt en kun je er vlees van de Fries roodbonte koe krijgen.

Solaris, Johanniter, Riesel, Regent en Pinotin zijn de druivensoorten die zijn aangeplant op deze wijngaard. Met deze druiven wordt rosé, witte wijn en rode wijn gemaakt; De Donia Grande wijnen.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 geopend op zaterdag  29 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Heide 13, 8521DE St. Nicolaadga

Wijndomein Frederique

Wijndomein Frederique, gelegen in Waskemeer, is ontstaan uit de interesse zelf wijn te maken van de eigenaar Fred Rademaker. Dit gebeurt op dit domein geheel biologisch. Het wijndomein is ongeveer 0,5 hectare groot en wordt bebouwd met de druivensoorten Rondo, Leon Milot, Solaris, Regent, Savyon Gris en Muscaat.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2012 geopend op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Leidijk 42, 8434NC Waskemeer

Bezoek je liever een andere provincie dan Friesland, kijk dan eens hier:

de provincie Drenthe
de provincie Flevoland
de provincie Groningen
de provincie Limburg
de provincie Noord-Brabant
de provincie Noord-Holland
de provincie Overijssel
de provincie Zeeland
de provincie Zuid-Holland

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.