OP REIS MET 8 VINOFIELEN IN PIEMONTE DEEL 2

Op reis met 8 Vinofielen in Piemonte deel 2

DEEL 2: De schoonheid en souplesse van een Vespa

Een Italiaans ontbijt

Om 10 uur staat de eerste wijnproeverij al op agenda en dus zitten we om 8:30 uur in een Italiaans gehucht bij de plaatselijke koffiebar voor een ECHTE espresso met diverse soorten croissants. Maag gevuld, cafeïne in het lijf en we zijn klaar om naar Perrone te rijden. Deze kleine man is groot in het maken van Moscato D’Asti. We worden hartelijk ontvangen door Stefano en zijn vrouw Guiliana die ons het kleine wijnbedrijf laat zien waar alles er tot in de puntjes verzorgd uitziet. We krijgen de kans om zijn top Barbera 2015 van het vat te proeven die op dit moment halverwege zijn houtrijpingsproces zit. Ondanks dat de wijn nog lang niet af is proef je de potentie die deze wijn heeft. De meest populaire wijn van de proeverij blijkt de GI te zijn. Deze witte wijn van 80% chardonnay en 20% moscato is een zeer uitgesproken van smaak. Laat je net als ons een keer verleiden door deze vreemde snuiter, het is de moeite waard.

Een Magnum als een Vespa

Met een kofferbak vol dozen wijn nemen we hartelijk afscheid en gaan we op weg naar de volgende afspraak. Over 45 minuten staat er een lunch met proeverij gepland bij het wijnhuis Prunotto. We rijden door de dorpjes met zeer aansprekende namen als Alba, Novello en Barolo totdat de navigatie het op 1,5km van de plaats bestemming allemaal niet meer weet. Na 4 keer vragen en 5 keer verkeerd gereden te zijn komen we uiteindelijke 45 minuten te laat op plaats bestemming. We worden vorstelijk ontvangen in een oude boerderij die zo opgeknapt is dat het op de voorzijde van een gerenommeerd Woonstijl magazine niet zou misstaan. De lichte lunch met salade, kazen, vleeswaren en brood wordt begeleid door een selectie zeer mooie wijnen. Het hoogtepunt is een magnum Barbera d’Alba uit 2001. Deze 15 jaar oude wijn blijkt met opening nog zo dynamisch en soepel als een gloednieuwe Vespa die van de band afrolt. Wat een schoonheid en souplesse. We willen hier nooit meer weg.

La Gironda

Toch is de harde realiteit zo dat we na de inkopen snel naar onze thuisbasis moeten omdat de taxi ons straks komt halen om naar de volgende proeverij te brengen. Precies op de afgesproken tijd komt het busje voorrijden om ons naar Suzanna van La Gironda in Nizza Monferrato te brengen. Bij dit zeer vriendelijke wijnhuis sluiten we de dag af. De derde proeverij is in de tuin van het wijnhuis. Het is warm en ik merk dat we allemaal moe beginnen te raken. De 12 wijnen die Suzanna ons presenteert zijn stuk voor stuk toppers. Ze zijn allemaal een welkome aanvulling in ons wijnrek. Helaas hebben we onszelf de limiet gesteld van 1 doos per persoon per wijnhuis omdat anders de auto’s de weelde niet kunnen dragen.

We sluiten de dag af in het centrum van Nizza Monferrato. Dit levendige stadje ademt gezelligheid uit. We zitten midden op straat bij restaurant Tanti en terwijl om de hoek een zeer luidruchtig tienerfeest aan de gang is genieten wij van heerlijke kazen en worsten begeleidt door een gekoeld glas Barbera d’Asti La Lippa van La Gironda.

Dit zijn van die onvergetelijke dagen waarom we ooit besloten hebben om dit soort reizen te gaan maken.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.