Op de fiets door de wijngaarden van de Loire

 

Op de fiets door de Loire! Het wijngebied Anjou in de Loire en de wielersport zijn al jarenlang met elkaar verbonden. Op 4 juli zal de Tour voor de derde keer in de historie de stad Angers, het centrum van wijngebied Anjou, aandoen. De renners zullen de volgende dag even verderop in het historische wijnstadje Saumur weer opstappen voor de volgende etappe. Saumur staat tevens bekend als het Franse centrum van de paardensport. De ‘Cadre Noir’, de oudste nog bestaande rijschool voor paardensport in Frankrijk, is hier gevestigd.

In het weekend van 19 juni zal in Anjou de 20e editie van het Fete du vélo gevierd worden. Ook zal de 7e editie van Anjou Vélo Vintage plaatsvinden. De Loire vallei, het derde wijngebied van Frankrijk op basis van het aantal appellations, werd door bezoekers als meest gastvrije wijngebied beoordeeld. In Anjou vind je, naast de fietsroutes van de bekende fietsroute la Loire à vélo van zo’n 200 km door de Loire Vallei (tevens Unesco werelderfgoed), vijf fietstochten tussen de 12 en 34 km waardoor je de wijngaarden van de Loire op de fiets kunt ontdekken. Een andere mogelijkheid voor een ontdekkingstocht op de fiets is de toeristische route door het wijngebied. Iets minder sportief? Ook met de auto kun je mooie tochten door de wijngaarden maken.

Keurmerken voor wijntoeristen en fietsers

De Loire vallei heeft van alle Franse regio’s de meeste gebieden die het Franse kwaliteitskeurmerk “Vignobles & Decouvertes” mogen dragen. Drie daarvan bevinden zich in de Anjou regio:

• De Vallée du layon – www.layon.org
• Angers Val de Loire (download de kaart)
• Saumur Val de Loire – www.ot-saumur.fr

Van de duizend domaines waar je direct bij de boer wijnen kunt proeven en kopen, zijn er 350 wijnkelders die het keurmerk “Cave Touristique” mogen dragen. Dit label garandeert een warm welkom aan toeristen, reguliere openingstijden en de mogelijkheid om te proeven op afspraak. In het departement Maine-et-Loire vind je 119 “Caves Touristiques », waarvan er twaalf speciaal zijn ingericht voor fietsers die de “Loire à vélo” route volgen. Dit is overigens ook zo bij 180 andere toeristische plekken in het departement Maine-et-Loire.

Over InterLoire

InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk en omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations en dénominations verspreid over een totaal van 41 000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 270 wijnproducenten, 190 wijnhandelaren en 13 coöperaties die gezamenlijk gemiddeld 2.000.000 hl per jaar op de markt brengen.

-Persbericht-

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.