Oostenrijkse wijn export verdubbelt in waarde, niet in volume

Oostenrijkse wijn - wijngaardenDe waarde van de Oostenrijkse wijn export is de afgelopen tien jaar verdubbeld en dat terwijl het volume niet is toegenomen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het Oostenrijkse Wine Marketing Board (AWMB) en Statistik Austria (Oostenrijkse Centrale Bureau voor de Statistiek).

Meer geld, minder geëxporteerd

De voorlopige cijfers van het AMWB en Statistik Austria suggereren dat de Oostenrijkse wijn export verdubbeld is terwijl het exportvolume stabiel is gebleven. Totaal werd er 46 miljoen liter wijn in 2012 geëxporteerd tegen een omzet van € 128,5 miljoen. Als deze cijfers bevestigd worden, betekent het dat de omzet van de export ten opzicht van 2002 meer dan verdubbeld is én dat terwijl er ten opzichte van 2002 een daling is van 60% liter Oostenrijkse wijn (waaronder dus ook minder liters goedkope Oostenrijkse bulkwijn) die naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Minder goedkope wijn verkocht

Door de vorst in het voorjaar is er minder goedkope wijn geproduceerd in Oostenrijk en daardoor is de productie en verkoop van Oostenrijkse wijn in een hoger prijssegment toegenomen.

‘Oostenrijkse wijn voor weinig, is niet langer meer verkrijgbaar, zegt Willi Klinger, algemeen directeur van de AWMB.

‘Maar onze wijnmakers zijn in staat zijn geweest om consumenten, zowel in binnen- als in buitenland, te overtuigen dat hun hun wijnen het waard zijn en dat de Oostenrijkse kwaliteitswijnen een eerlijke prijs verdienen, en dit is van vitaal belang voor de toekomst van de wijnbouw in ons land,” aldus Wille Klinger.

Export Oostenrijkse wijn

De belangrijkste exportmarkt voor Oostenrijkse wijnen in 2012 is Duitsland. 58% van de Oostenrijkse wijnen gaan naar Duitsland toe. De snelst groeiende exportlanden voor Oostenrijkse wijn zijn de Verenigde Staten (10,7%), Noorwegen (26%) en China (18,6%). Ook de export naar Nederland steeg in 2012; het exportvolume steeg met bijna 2,9% en de waarde met 3,1%.

Oostenrijkse wijn - export

Meer rapportages en cijfers over Oostenrijkse Wijn export vind je via de volgende linkjes:

Export 1985-2012
Overview Bottled and Bulk Wine 2012
Most important export countries 2012

Bron: AWMB

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.