Nederlandse oogst begint op Domein Hof

Domein Hof te Dieren_2Afgelopen zondag bezocht ik de Gelderse wijngaard ‘Domein Hof te Dieren’ in het kader van de Nationale Wijnweek 2014. Voordat we de wijngaard betreden licht eigenaar Youp Cretier, in rood gekleed, zijn handelsmerk, ons nog grappend de huisregel toe: “Oogsten doen we liever zelf. Jaarlijks bezoeken zo’n 15.000 mensen onze wijngaard. Bedenk je eens wat er gebeurt als iedereen één onschuldige druif plukt.”

Misschien had hij bij die uitspraak al een voorgevoel, want zijn oogst stond op het moment van aanvang. In de nacht van zondag op maandag besloot hij namelijk dat zijn oogst nu echt moest beginnen. De heftige buien in de nacht van zaterdag op zondag hadden de druiven namelijk behoorlijk aangetast. “Hopelijk valt er nog iets van te maken”, aldus een zorgelijk kijkende Cretier zondag.

Weersomstandigheden

Domein Hof te Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. De historische bakstenen muur zorgt ervoor dat de wijnranken optimaal van de warmte kunnen profiteren. Toch kende de wijngaard een aantal tegenslagen dit jaar, ingegeven door het Nederlandse weerbeeld, licht Youp Cretier toe. ‘’April kende nachtvorst, juli hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. En dan augustus: extreem nat.’’ Veel van zijn planten hebben te kampen met valse meeldauw. Omdat hij volledig biologisch produceert, is dit een risico van het vak, want chemische bestrijding is uit den boze. Ook was de Suzuki-fruitvlieg dit jaar actief en de heftige buien van afgelopen weekend hielpen zeker niet mee.

Domein Hof te Dieren_1 (1)Verwachte opbrengst

Het lijkt erop dat 2014 geen succesvol wijnjaar gaat worden: de verwachte opbrengst van Domein Hof te Dieren is slechts de helft van vorig jaar. In 2013 leverde de negen druivenrassen van Cretier nog zo’n 8.000 liter wijn op. En hoewel de opbrengst dus een stuk lager uitpakt, verandert de kwaliteit niet, verzekert Cretier in een interview in De Gelderlander van afgelopen dinsdag.

Resistente druivenrassen

Tijdens een wandeling over de wijngaard in Dieren stuit ik op een rij waar 75 verschillende druivenrassen staan aangeplant. Helaas niet allemaal even herkenbaar voor mij, maar af en toe popte er nog een naambordje op. Youp Cretier raadde me het boek ‘Het nieuwe handboek druiven’ van Fred Lorsheijd aan, met duidelijke omschrijvingen van een heleboel rassen. Een interessant naslagwerk waar meer te vinden is over de kenmerken van druiven die in klimaten als de Nederlandse goed gedijen.

Meer weten over Domein Hof te Dieren? Wijnblogger Arie Benda interviewde Youp Cretier dit voorjaar, lees het interview hier.

Domein Hof te Dieren_3

1 Reactie
 1. Beste Linda,

  Dank voor je leuke reactie en goede stuk.

  Wel even een aanvulling: Jaarlijks wordt de wijngaard bezocht door 40- tot 50-duizend bezoekers. Tijdens de oogstperiode zijn dat er zo’n 15-duizend die vaak denken de enige te zijn die een druifje afplukken…
  Het boek van Fred Lorsheijd is dus ook op de wijngaard verkrijgbaar…

  Dank voor de aanpassingen.

  Groet van wijnboer Youp Cetier
  http://www.domeinhoftedieren.nl

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.