Oogstjaar 2013 in de Alsace

Elzas / AlsaceOogstjaar 2013 in de Alsace: Kleine opbrengst, spannende wijnen

2013 is een jaar geweest om niet snel te vergeten! De weersomstandigheden waren van dien aard dat producenten alles uit de kast moesten halen.

De Alsace (Elzas) kende een koele, maar vooral erg natte winter en dito voorjaar. Deze condities hielden aan tot juni. Samen met heel lage temperaturen in mei heeft dit de bloei sterk vertraagd. Die nam veel tijd in beslag en verliep onregelmatig, met als gevolg problemen als coulure en millerandage. Vanaf het begin van de zomer dienden zich een late pluk en een kleine opbrengst aan. De maanden juli en augustus werden gekenmerkt door hittegolven die plaatselijk droogtestress veroorzaakten, maar enkele regenbuien in augustus maakten het mogelijk om een deel van de achterstand weer goed te maken. De hagel in de omgeving van Colmar veroorzaakte gelukkig maar weinig schade.

In september verkeerden de stokken over het algemeen in een bevredigende staat van gezondheid. De aanvankelijk zeer hoge zuurgraad kon zodoende afnemen zonder dat de levendigheid van de wijnen daardoor in het gedrang kwam. Ook moet benadrukt worden dat de streek aan het begin van de pluk voor één keer kon profiteren van ideale weersomstandigheden: zon, zachte temperaturen overdag en koele nachten.

Plukdata Alsace

Zoals ieder jaar werden de plukdata vastgesteld aan de hand van controles van de rijpheid.

  • AOC Crémant d’Alsace: 19 september.
  • AOC Alsace: 30 september voor alle druivenrassen, met uitzondering van riesling en gewurztraminer op 7 oktober.
  • AOC Alsace Grands Crus: 30 september voor alle cru’s – met enkele lokale uitzonderingen – en druivenrassen, met uitzondering van riesling en gewurztraminer op 7 oktober.
  • Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles: 14 oktober.

De pluk was verre van eenvoudig en moest afgestemd worden op de weersomstandigheden – met een regenperiode aan het begin van oktober –, de ontwikkeling van de rijpheid en de gezondheid van de stokken, en dat voor ieder perceel afzonderlijk.

Crémant, met pinot blanc als belangrijkste ras voor mousserend, behoort tot de meest succesvolle wijnen van dit jaar. Pinot blanc gaf ook prima stille wijnen, evenwichtig en rijk aan fruit. Die van pinot gris en gewurztraminer zijn opvallend fris en hebben een bescheiden alcoholgehalte dat ze heel geschikt maakt voor gastronomische inzetbaarheid. Wijnen van pinot noir hebben een mooie kleurintensiteit met een mooie balans tussen tannine en zuren, terwijl die van sylvaner licht en knisperend zijn. Muscat is karakteristiek uitgevallen, maar beperkt in volume als gevolg van coulure.

De oogst

De oogstomstandigheden waren vrij lastig voor de later geplukte riesling die te lijden had onder regen. Gelukkig is beheersing van de groeikracht essentieel gebleken om kwaliteit veilig te stellen. Uiteindelijk resulteerde dit in wijnen met in de geur accenten van rijp fruit en witte bloemen en in de smaak goede vulling in combinatie met ragfijne zuren.

Gelet op de gecompliceerde weersomstandigheden in de tweede helft van oktober en de over het algemeen lage opbrengsten is de productie van Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles uiterst beperkt gebleven met een volume van in totaal 3817 hl, 60% minder in vergelijking met 2012.

De opbrengst van de oogst 2013 voor alle AOC’s samen is uitgekomen op  976.115 hl, een daling met 12,9 % ten opzichte van 2012 en met 11 % ten opzichte van het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. Het volume is verdeeld over 697.839 hl voor de AOC Alsace (waarvan 32.245 hl voor lokale appellations en lieux-dits), 38.026 hl voor de AOC Alsace Grands Crus en 240.250 hl voor de AOC Crémant d’Alsace.

In commercieel opzicht is 2013 goed geweest voor de verkoop van 1.066.457 hl (142,2 miljoen flessen) voor alle appellations en alle afzetmarkten samen. Dit volume betekent een groei van 1,4 % vergeleken met het jaar ervoor. Terwijl de Franse markt stabiel bleef, nam de export met 4,6% toe.

– persbericht –

Vins d'Alsace

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.