Onderzoek: Rode wijn helpt tegen dementie (en chocolade ook)

Goed nieuws voor ons wijnliefhebbers: Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde stofjes die voorkomen in onder andere rode wijn een positief effect hebben op het functioneren van de hersenen. Deze bepaalde stofjes, flavanolen zijn te vinden in rode wijn, druiven, cacao, thee, en appels. Een dagelijks dosis flavanolen kan bijvoorbeeld helpen tegen het verliezen van cognitieve vaardigheden bij ouderen. Dit verlies kan (uiteindelijk) leiden tot dementie.

De onderzoekers denken dat flavanolen direct de hersenstructuur veranderen door neuronen te beschermen tegen beschadiging. Ook denken ze dat de flavanolen inwerken op dat deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor het geheugen en dat flavanolen het metabolisme verbeteren. Indirect zorgen flavanolen voor een betere bloedsomloop.

Het onderzoek

De onderzoekers onderzochten 90 deelnemers op hoge leeftijd, die al te maken hadden met een verslechtering van de cognitieve vaardigheden. Deze 90 deelnemers werden opgedeeld in 3 groepen. Deze 3 groepen moesten allemaal 8 weken lang een verschillende hoeveelheid van een chocoladedrankje drinken. Zo dronk groep 1 dagelijks 990 milligram, groep 2 520 milligram en groep 3 45 milligram. Het eetpatroon van de deelnemers was verder zo aangepast dat ze verder geen flavanolen binnenkregen. De groepen kregen allerlei testen waarmee hun cognitieve functies werden gemeten. Testen naar het uitvoeren van taken, het werkgeheugen, korte termijngeheugen, lange termijngeheugen, maar ook testen waarmee de snelheid van het verwerken van informatie werd gemeten en testen waarmee de algemene kennis werd getoetst.

De deelnemers van groep 1, de groep die dagelijks de meeste hoeveelheid chocoladedrank dronk, en daarmee de meeste flavanolen binnenkreeg, hadden in totaal een beduidend hogere score voor de testen dan de andere deelnemers die minder flavanolen binnenkregen. Vooral de taken waarbij visuele prikkels verbonden moesten worden aan bewegingen, oefeningen met het werkgeheugen, oefeningen met wisselende taken én oefeningen met het verbale geheugen gingen beduidend beter.

Ook kon er worden vastgesteld dat er, bij de mensen die gemiddeld tot veel flavanolen binnenkregen (groep 1 en groep 2), een vermindering optrad van insulineresistentie, hoge bloeddruk en oxidatieve stress (anti-oxidantentekort). De verandering van de insulineresistentie verklaarde ongeveer 40 procent van de verbeterde scores.

Onderzoek niet helemaal representatief

Aangezien de deelnemende personen in een redelijk goede gezondheid verkeerde, is het onderzoek niet helemaal representatief. De deelnemende personen zijn niet representatief voor alle personen met cognitieve problemen. De onderzoekers raadden dan ook aan om grotere onderzoeken uit te voeren, waardoor de resultaten van dit onderzoek bevestigd zullen worden en duidelijk wordt hoe lang deze positieve effecten aanhouden. Wereldwijd ziet men een toename in cognitieve stoornissen, waardoor onderzoek belangrijk is.

Bron: American Heart Association

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.