Omgeving groot effect op smaakbeleving wijn

muziek wijnDe omgeving, waarin je een wijntje drinkt, is sterk bepalend voor wat je van een wijn vindt, hoe je de smaak ervaart. Dat zegt Charles Spence, hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford. Dat blijkt uit een experiment dat Spence heeft uitgevoerd naar het effect van kleur en geluid op onze smaakbeleving. “Verlichting en kleur zijn de digitale kruiden voor wijn en spijs.”, aldus Charles Spence op The Drinks Business.

 

Het effect van kleur en geluid op de smaakbeleving van wijn

Kleur heeft effect op je stemming. Volgens Spence zal het drinken van wijn in een rode kamer er voor zorgen dat je juist de fruitige tonen in een wijn proeft, terwijl het drinken van wijn in een groene kamer het fruitige in de wijn juist laat verdwijnen. Groentinten in rode wijn, laat wijnproevers rode wijn zuurder ervaren dan de wijn eigenlijk is. Volgens Spence zijn traditionele wijnproeflokaal, witte ruimtes zonder muziek, dan ook een slechte omgeving om wijn te proeven. Traditionele, witte proeflokalen schilderen wijn te saai af.

Ook muziek speelt een rol bij de smaakbeleving van wijn. Hoewel in mindere mate dan kleur, hebben verschillende soorten muziek wel degelijk invloed op onze smaakpapillen volgens Spence. Muziek zou geen rol moeten spelen en het effect op de smaakbeleving is ook moeilijker te verklaren, maar volgens Spence speelt het wel degelijk een rol. “Wijnproevers die kleurenblind zijn, ervaren grote verschillen in smaak wanneer er tijdens het proeven verschillende soorten muziek wordt gedraaid.Spence is het werken met een aantal grote geesten bedrijven en brouwerijen over manieren om kleur en geluid op te nemen in de smaakbeleving .

“Wijn wordt op vergelijkbare wijze omschreven als muziek. Bij beide wordt gebruik gemaakt van ‘noten’. Citrus smaken worden gezien als hoge noten, terwijl hout en chocolade als lage tonen worden gezien.”

Experiment

Tijdens Campo Viejo’s “Streets of Spain”, wat recent is gehouden, heeft Spence een experiment onder de bezoekers van dit wijnevenement gehouden. Een echt “Colour Lab” werd opgezet, waar ruim 3.000 bezoekers meededen aan het experiment om er achter te komen welk effecten geluid en kleur op onze smaak heeft. Hoewel dit experiment alleen de invloed op rode wijn heeft onderzocht, verwacht Spence niet dat de uitkomsten voor witte wijn anders zullen zijn.

Muziek op van invloed op rijpingsproces druif

Muziek heeft niet alleen, in zekere mate, effect op onze smaakbeleving, maar ook op het rijpingsproces van wijn en zou muziek voor een hogere kwaliteit van wijn zorgen. Althans volgens de eigenaar van wijngaard De Morgenzon in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Op deze wijngaard wordt 24 uur per dag non-stop muziek om zo het rijpingsproces van de druiven te beïnvloeden. Overigens hebben niet alle muzieksoorten dit effect, maar gaat het vooral om ‘barok-muziek’ van Bach, Hayden, Handel of Mozart.

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe en welk effect muziek heeft op druiven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.