Olifantsberg wijngaarden

Als je aan iemand vraagt waar de beste wijnen vandaan komen geven de meeste als antwoord: ‘Italië’, ‘Spanje’ of ‘Frankrijk’. Je hoort niet vaak ‘Zuid-Afrika’ als antwoord. Het echtpaar Leeuwerik van het wijnhuis Olifantsberg zouden Zuid-Afrika echter wel bovenaan op het lijstje van beste wijnlanden zetten.

Hoe Olifantsberg is ontstaan

Leeuwerik logeerde samen met zijn vrouw in 2003 in Breedekloof in een huis van een overleden vriend. Ze vonden het gebied zo aangenaam dat ze besloten het huis over te nemen, hierbij zaten ook enkele hectaren cabernet en shiraz inbegrepen. Deze druiven verkochten ze aan lokale coöperaties voor kleingeld, als hobby. Hieruit is Olifantsberg begonnen, toen het echtpaar besloot om een kelder toe te voegen aan het huis en een goede wijnmaker aan te nemen. Echter met maar 4,5 hectare kon het echtpaar er niet een goed lopend bedrijf van maken, de productie van 4,5 hectare aan druiven was niet groot genoeg. Dus, ze moesten uitbreiden, meer bijplanten. Er was alleen een probleem, het was natuurgebied. Na toestemming te vragen aan de gemeente kwam er een overeenkomst: 20 hectare aan wijngaard als ze ook 70 hectare in zouden richten als natuurgebied.

Productie process van het wijnhuis

De wijngaarden van Olifantsberg liggen op de hellingen van het Brandwacht gebergte. Dankzij de hoge ligging en de vrijwel constant blazende wind is er een koel microklimaat. Ideale omstandigheden voor de productie van topkwaliteit druiven. In de wijngaard wordt gewerkt met respect voor de natuur en de druivenstokken worden organisch bemest. Dit alles met als doel om optimaal rijpe, gezonde en geconcentreerde druiven te oogsten van hoge kwaliteit. Na de handmatige oogst worden deze druiven naar de nieuw gebouwde vinificatiekelder gebracht. Na het kneuzen van de druiven volgt een traditionele schilinweking en worden de druiven vergist. Hierna worden ze gerijpt op eikenhouten vaten waarvan jaarlijks ongeveer eenderde deel wordt vernieuwd.

Huidige status en toekomst wensen

Inmiddels bezit het bedrijf 17 hectaren aan wijngaarden, met vooral Rhône-druiven. Het wijnhuis is nog vrij jong echter heeft nu al prijzen gekregen voor de wijnen en niet alleen dat, ook veel wijnproevers geven lofende kritiek over de productie van Olifantsberg. Er worden nu ongeveer 50.000 flessen geproduceerd en in de toekomst streven het echtpaar op een productie van 100.000 flessen, laten we hopen dat ze dit waar kunnen maken!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.