Toro, Numanthia wijn

Numanthia – Een project van Moët Hennessy in Toro; een leeg gebied waarin weinig wijngaarden te vinden zijn. Wat heeft Moët hier te zoeken?

Toro ligt in Castilla y León, wat ten zuidwesten is gelegen van Valladolid. Het klimaat in Toro is een typisch landklimaat met een beetje Atlantische invloed; dit betekent dat het in de zomers erg warm is (37°C), en in de winters erg koud is (-11°C). Het landschap is verschrikkelijk mooi als de zon ook meewerkt, dat is hierboven wel te zien.

De druif in de Toro is de ‘Tinta de Toro’, een druif die nauw verwant is aan de Tempranillo druif en ook wat weg heeft van de Garnacha druif, maar toch wel echt uniek is. Deze druif brengt wel een probleem met zich mee: Alcohol gehalte. Als deze druif laat geplukt wordt is het suikergehalte in de druif vrij hoog wat na het vinificatie proces een hoog alcohol gehalte geeft.

Bodegas Numanthia is in 1998 ontstaan, de naam komt van het dorpje Numancia, wat bekend staat voor haar legendarische verzet tegen een Romijnse invasie. Ze hebben de naam genomen aangezien de wijngaarden van Toro net als Numancia een groot verzet hebben gebied tegen een ander soort invasie, die van fylloxera (druifluis).

Numanthia’s wijngaarden worden biologisch beheerd, wat niet al te lastig is gezien de omgeving en de bodem. Het is wel een geavanceerd wijnhuis, ze hebben apparatuur voor optische selectie van druiven, stalen tanks met temperatuurbeheersing, open houten gistingskuipen en vaten van nieuw eikenhout. De wijnen zijn rijk in smaken, redelijk hoog in alcohol en intens in tannines.

Al met al moet je wel van een wat sterkere rode wijn houden, maar als je jezelf hierin wel in kunt vinden, dan zijn de wijnen van Numanthia echt wijnen voor jou.

Koop Numanthia wijn bij Grandcruwijnen.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.