Sterchef en professor brengen samen nieuwe wijn op de markt

nieuwe wijn sterchef en prof
Vlnr: sterchef Alex Clevers en prof.dr.Ghislain Houben met hun “Cuvée Vivendum”

Restaurant Vivendum uit Dilsen-Stokkem en wijndomein Hoenshof uit Borgloon hebben samen een nieuwe wijn op de markt gebracht. Sterchef Alex Clevers en prof.dr.Ghislain Houben, docent aan de Universiteit Hasselt en wijnbouwer in Borgloon hebben de handen ineen geslagen om een nieuwe wijn op de markt te brengen.

Uit basiswijn een eigen blend

Domein Hoenshof en prof. Houben waren op zoek naar een gereputeerde chef die het zou aandurven om uit de bestaande basiswijnen een eigen blend te maken en die ook zelf te benoemen en te serveren.  Bij die uitdaging paste het profiel van Alex Clevers perfect en die ging ook quasi meteen de uitdaging aan.

Ghislain Houben zegt: “Het is een beetje zoals in de parfumerie. Met een rijke basis aan wijnen en smaken kunnen wij door onze “ster” – Alex Clevers in dit geval – een mix laten samenstellen die helemaal aansluit bij zijn karakter en bij zijn keuken. Zo weet de consument al een beetje wat er te verwachten valt.”

Clevers vult aan: “Combineren van ingrediënten is wat ik dagelijks in de keuken doe met mijn gerechten. Voor de drank moet ik me meestal houden aan het aanbod op de markt. Daarom is het een echte doorbraak om ook dat aspect van het menu te kunnen afstemmen op mijn eigen creativiteit.”

wijndomein hoendershofOver de wijn

De wijn is een blend geworden van twee cépages zijn de Merlot en Cabernet Cortis. Beide  druivensoorten werden in 2005 aangeplant op wijndomein Hoenshof.

Houben zegt daarop: “Beide druiven zijn bestemd voor de productie van rode wijn. Dit is geen evidentie in ons klimaat. Enkel door een vakkundige en nauwgezette opvolging slagen we erin om deze druiven tot een voldoende rijpheid te krijgen”.

De druivenranken gedijen zeer goed op de zware Haspengouwse leembodem. Deze geeft als van nature een mooie volheid en ronding aan de wijn. 2010 was daarbij een normaal oogstjaar met een hoger niveau aan zuren.  Door hier op een beheerste manier mee om te gaan, creëren we wijnen met de nodige “fraîcheur”.  Dit zal in de toekomst een belangrijk voordeel zijn van de wijnen uit de noordelijke klimaatsgebieden.

Tijdens het gistingsproces werden meerdere gisten gebruikt. Zij zorgen elk voor een eigen aromapallet. Dit werd dankbaar aangegrepen door Alex om er zijn favoriete blend mee samen te stellen: de “Cuvée Vivendum”.

De wijn zelf heeft een donker rode kleur. Die is vooral afkomstig van de Cabernet-druif. Hij heeft eenbrede neus met aroma’s van rood fruit, kersen en een beetje peper. Op de achtergrond is een lichte getoaste houttoets aanwezig. Hij is zeer mondvullend, evenwichtig en aangenaam met een gemiddelde afdronk. De hogere aciditeit is een typische eigenschap die een goede combinatie met de gerechten mogelijk maakt.

Bron: Persbericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.