Witte wijn en haring? Perfecte combinatie!

Het haringseizoen gaat dan toch van start en wij van wijnbloggers denken dan meteen aan witte wijn. Welke wijn moet je nu drinken bij haring? Moet je ubrehaupt wijn drinken bij haring? Tuurlijk. Juist bij Haring passen diverse wijnen. Door de smaak en vettigheid vallen in onze ogen rood en rosé wijn een beetje af. Je komt dan toch in de hoek van de witte wijn, maar welke?Haring

 

Vlaggetjesdag werd uitgesteld omdat de haring nog niet vet genoeg was door het koude voorjaar. Gelukkig is de nieuwe haring deze week volop te koop. We lusten er hier in Nederland wel pap van. We happen we zo’n 80 miljoen haringen weg. Best veel voor zo’n klein landje. Elk jaar doorloopt de haring een cyclus. In de wintermaanden is de haring nog erg mager en in het voorjaar begint hij te groeien en wordt hij zwaarder. Dit komt omdat de aanwezigheid van plankton in het water in het voorjaar toeneemt(meer zon). Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Als de haring uiteindelijk in de vishandel ligt is een kwart van zijn gewicht vet. Gelukkig het goede vet wat goed voor je hart en bloed vaten is en waarvan je hopelijk ook oud wordt.

In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de periode waarin we op de Hollandse nieuwe gaan vissen. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Grappig is wel dat wij Hollanders haring eten op een schijnbaar unieke manier. Heel de wereld eet (als ze het eten) haring meestal in stukjes gesneden of gemarineerd. Jan de Hollander pakt het staartje, legt zijn hoofd in de nek en hapt de haring weg. Jammie, smullen dus!

Witte bubbelsHaring en Witte Wijn

Als je de adviezen van de experts leest mag je zowat alle wijnen bij haring drinken. Of het nu Muscadet is, Riesling, Chardonnay, sauvignon blanc, zelfs sherry. Je zou bijna het idee hebben dat alles past de haring. Wij van Wijnbloggers hebben een voorkeur voor onze frisse, droge witte wijnen bij haring. Inderdaad de Riesling of Chablis, Sancerre of een Gewurztraminer, deze zijn onze favorieten. Je kunt ook een Top 10 witte wijn nemen of een Tip Witte Wijn en dan denken we met name aan de:

Of een lekker Champagne. Past altijd bij een haring! Wij raden aan de Grand Cru Millésime ’04 – Corbon te bestellen bij Brouzje.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.