Nieuw wijn bier van D’Achouffe op de markt: Chateau D’Ychouffe

Atmosphère Château d'YCHOUFFE - een wijn biertjeJe kent het vast wel; het kabouterbier van D’Achouffe. De makers van het bier, Brasserie D’Achouffe, hebben een nieuw biertje op de markt gebracht, wat volgens de brouwerij  “The missing link between beer and wine” is. Dit nieuwe biertje beschikt over veel nieuw wijnachtige elementen doordat er most is gebruikt van druiven in het bier. Het druivenmost is afkomstig van druiven waarmee dessertwijnen worden gemaakt. De druiven komen uit het gebied Loupiac, wat vlakbij Sauternes ligt. En Sauternes… is befaamd om de zoete dessertwijnen die er vandaan komen.

Bier en wijn

Dit nieuwe biertje, Château d’ Ychouffe bestaat uit een mix van 60 procent van La Chouffe, het goudblonde bier en 40 procent sap van de zoete druiven van Château du Cros. Bij het maken van dit biertje is er voor gekozen om de wijnkant te laten domineren in het bier. Daarom is er aan Château d’ Ychouffe slechts een kleine hoeveelheid hop toegevoegd. Het gebruik van hop in bier wordt vertaald naar een IBU-score – IBU staat voor International Bittering Units -, die aangeeft hoe bitter een biertje is. Bij Château d’ Ychouffe komt de score op 6 uit. Dat zegt mij zo niks, maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld LaChouffe met een score van 20 en Houblon Chouffe met een score van 50 IBU, dan is Château d’ Ychouffe beduidend minder bitter. Nog een ander verschil met gewoon bier is dat Château d’ Ychouffe heel weinig koolzuur bevat.

Château d’ Ychouffe; mooi wijn biertje voor bij het dessert

De komst van Château d’ Ychouffe is het voor liefhebbers van lekkere toetjes, maar niet van dessertwijn, een leuke bijkomstigheid. Nu kun je gewoon een lekker biertje bij je dessert drinken. Het is er voor gemaakt. Het biertje wordt aangeraden bij Cheesecake, maar ook bij een niet al te overweldigende blauwe kaas.

Net als gewoon bier, kun je dit dessertbiertje het beste zo koud mogelijk drinken, geschonken in een klein wijnglas of ander glas waar niet meer dan 20 cl in kan, zonder dat er schuim op komt.

Snel bij zijn

Mocht je dit wijnbiertje van D’Achouffe willen uitproberen, dan moet je snel zijn. Er zijn slechts 12.000 flessen van gemaakt. Maar het is niet zo eenvoudig te verkrijgen. Buiten de Chouffe Brouwerijwinkel in Achouffe, het Duvel-depot in Breendonk-Puurs en de online shop van Achouffe wordt het nergens anders verkocht. Je betaalt voor een flesje Château d’ Ychouffe (0,75) zo’n 9,95.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.