Nieuw druivensoort Divico resistent tegen ziekten

druivensoort  resistentEen Zwitsers laboratorium heeft laten weten een nieuwe druivensoort, dat resistent is tegen meeldauw en andere schimmelziekten, te hebben gekweekt.

Divico, een nieuw druivensoort

Dit nieuwe druivensoort dat Divico wordt genoemd, zijn blauwe druiven gekweekt uit een kruising tussen de Zwitserse Gamaret en de Duitse Bronner. Deze Gamaret en Bronner zijn beide druivensoorten die bekend staan om het feit dat ze weinig rot kennen en goed bestand zijn tegen andere ziekten.

De Divivo heef, volgens de krant Le Matin, een “interessante aromatische persoonlijkheid” en geeft geproduceerde wijnen met een goede kleur en tannines.

Vanaf 2015 zal deze druivensoort aangeplant kunnen worden.

Druivensoort Divico en een lesje geschiedenis

Deze nieuwe druivensoort Divico heeft zijn naam ontleent aan een leider van een Helvetische stam, de Tigurini, die met zijn volk veel heeft gevochten tegen Caesar. Er is veel over bekend, omdat Caesar dit Helvetische volk uitvoerig beschrijft in zijn De Bello Gallico. Divico leidt zijn volk in de Cimbrische oorlog (113 v.Chr. – 101 v.Chr.) naar een overwinning. De Cimbrische oorlog werd uitgevochten door de Romeinse Republiek en de migrerende Proto-Germaanse stammen van de Cimbren en de Teutonen. Het markeerde de eerste confrontatie tussen Rome en de Germaanse stammen, tegen wie de Romeinen hun kostbaarste nederlaag leden sinds deTweede Punische Oorlog, een eeuw eerder. De Romeinen zijn dan ook volledig ontredderd en het leidt tot fundamentele hervormingen van het Romeinse leger en de staat, die een significante weerslag zou hebben op het verloop van de geschiedenis.

Na de winst op de Romeinen gaat Helvetische volk niet door naar Rome, maar trekken door Spanje, al waar ze op veel weerstand stuitten. Als ze zich dan wederom op de Romeinen richten, is het Romeinse leger zo hervormd dat ze het Helvetische volk nu wel weten te verslaan. Na 68/69 na Chr. wordt er nog heel weinig vermelding gemaakt van de Helvetiërs in de geschiedenis en vermoedt men dat ze zijn samengesmolten met andere Germaanse volkeren.

Bron: Le Matin, The Drinks Business, Wiki

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.