Neleman Bobal 100%

IMG_0697[1]Neleman betreft Derrick Neleman. Deze meneer was oprichter van een wijnhandel genaamd ‘By the Grape’. Na enkele jaren is hij eruit gestapt en heeft zijn aandacht op andere zaken gericht. Een andere droom. Het zelf produceren van biologisch gecertificeerde wijn. Dit doet hij samen met wijnmaker Diego Fernández Pons.

De meeste wijnen van Neleman komen uit de Levante, regio Valencia en wel uit het gehucht Casas del Rey. Het is maar dat je het weet. Volgens de maker komen de druiven rechtstreeks van lokale boeren, hoewel die noch hun domeinen met name worden genoemd. Waarschijnlijk gaat het hier om een ‘prettige manier van samenwerken’: de boeren verzorgen, bemesten en plukken volgens de wensen van Neleman en zijn wijnmaker, en de boeren zijn verzekerd van afname van hun druiven. Naar te verwachten is gebeurt dit op een betere en consistentere manier dan voorheen. Zo heeft Derrick Neleman blije telers die hem voorzien van druiven voor een smakelijk glas wijn.

Er vallen verschillende wijnen onder de lijn van Neleman, waarvan er een met de illustere naam ‘Just fucking good wine’. Een andere is de ‘bobal 100%’. Bobal is een van de lokale druiven die in de streek worden verbouwd. Het is geen gemakkelijke druif. Om te telen en ook niet om te drinken, want de wijnen zijn vaak wat aards en boers. Ook wat aan de stroeve kant. Dat schijnt te komen doordat de druifjes ongelijkmatig rijpen, waardoor het lastig is het perfecte moment te kiezen voor de oogst. Derrick Neleman heeft dat weten te ondervangen, want de wijn is soepel, heeft geen scherpe randjes, is toegankelijk geproduceerd. Sappig zelfs. Er zijn tannines, maar die zijn rijp en zitten niet in de weg. Neem er een blokje kaas bij en ze zijn verdwenen. Een stukje vlees of stevig vegetarisch lijkt me ook een goede optie. Iets met aubergines. Het is een wijn met ruggengraat en een brede smaak. Genoteerd zijn rauwe cacao, zwarte bes, aardse tonen en houtskool. Hij maakt zeker nieuwsgierig hoe ‘fucking good’ die andere wijn is.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.