Nederlandse wijngaarden: Wijngaard Saalhof (1)

Nederlandse wijngaarden - SaalhofIn Nederland wordt al heel lang aan wijnbouw gedaan. Toch is het pas sinds de jaren ’90 dat de Nederlandse wijnbouw een vlucht heeft genomen en het aantal Nederlandse wijngaarden enorm is toegenomen. Waren er in de jaren ’90 slechts tientallen Nederlandse wijngaarden, anno 2014 zijn er bijna 200 Nederlandse wijngaarden. Verspreid over heel Nederland zijn er in alle provincies Nederlandse wijngaarden te vinden. Samen zo’n 240 hectare groot.

200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag: Wijngaard Saalhof in Wognum.

Op bezoek bij de Nederlandse Wijngaarden: Wijngaard Saalhof in Wognum

Siem en Ada Loos zijn de trotse eigenaren van een klein stukje Frankrijk in de kop van Noord-Holland. Midden in het rustgevende landschap van Wognum, dichtbij Hoorn, ligt hun Wijngaard Saalhof. De wijngaard heeft 6000 stokken en zorgt ieder jaar voor smaakvolle wijnen en vormt de basis voor hun onderneming. Maar er is meer!

Siem vertelt: “Op een oudejaarsavond, zo’n 17 jaar geleden, zaten Ada en ik met onze buren de laatste uurtjes van het jaar uit. De drank vloeide rijkelijk en het gesprek ging over wijn. ‘Ach wijn maken is toch geen kunst’, pochte ik, ‘je moet er gewoon voor zorgen dat die stokken groeien. Klaar’. De toon was gezet. ‘Oké, ik kweek de planten voor je, maar dan zorg jij ervoor dat wij volgend jaar met een glas West Friese wijn het jaar afsluiten’, antwoordde de buurman. Ik was het gesprek al lang vergeten toen mijn buurman in de lente met driehonderd druivenplanten op de stoep stond.”

Ondernemend

Siem en Ada zijn zeer ondernemend. Ze liepen al een tijdje rond met het idee om een grote wijngaard met Bed & Breakfast te starten. Maar waar? In Frankrijk of toch in Nederland? Tijdens hun voettocht naar Santiago de Compostela in 2005 hakten ze de knoop door: “We kozen voor Nederland.” Toen ze de kans kregen Landgoed Saalhof in Wognum te kopen, was de deal binnen een week gesloten. “De oude kassen achter de boerderij bestaan al ruim honderd jaar. In een ervan groeien druivenstokken van bijna een eeuw oud! Glas-in-lood, luiken voor de ramen, een granieten aanrecht en mooie tegeltjes sieren het woonhuis. Typisch jarendertigstijl. Het achterliggende stuk grond is zeven hectaren groot. In 2006 zijn de eerste stokken geplant.”

Nederlandse wijngaarden - Saalhof 2B&B

Het gerestaureerde landhuis is ingericht als B&B. Gasten kunnen verblijven in één van de vakantiewoningen die midden in de wijngaard staan. Siem en Ada verzorgen rondleidingen. Zij leggen in de wijnmakerij graag uit hoe hun wijnen worden gemaakt en natuurlijk kunt u de wijn ook proeven. Een leuk idee voor een uitje of een arrangement met familie, vrienden of collega’s. In oktober 2010 hebben zij restaurant Saalig geopend. Hun zoon Ben is de eigenaar en chef-kok. (Maak kennis met Ben en zijn liefde voor het vak.) Ook dochter Céline werkt mee aan de toekomst van Saalhof. Zij verzorgt de arrangementen. Wijngaard Saalhof is uitstekend geschikt voor bezoekers met een beperking. Alles is gelijkvloers en er is een invalidentoilet. Parkeren kan men op hun eigen terrein. Op Wijngaard Saalhof is veel mogelijk.

Historie

De historie van Saal gaat terug tot 1500. Deze plaats is ondermeer het verblijf geweest van de regent van West-Friesland. Rond 1900 veranderde het boerenbedrijf in een fruitkwekerij en daarbij werden de druiven een steeds belangrijker bron van inkomsten. In 1920 bestond de druiventeelt op Saalhof uit het kweken van consumptiedruiven. Voor toen een modern bedrijf met export naar verschillende Europese landen. Via een ingenieus verwarmingssysteem werden de kassen om beurten verwarmd. Op die manier konden de werkzaamheden over een langere periode worden verspreid. In deze periode is de boerenhofstee gesloopt en de huidige villa gebouwd. Helaas hebben de druivenkassen (6000 m2) de tand des tijds niet doorstaan en zijn gesloopt.

Nederlandse wijngaarden - Saalhof 3Druivenrassen

De rassen die zij hebben zijn: Johanniter wit, Solaris, Rondo en Pinot Noir. Op het ‘proefveld’ staan: Aromera wit, Riesling, Pinot gris en Cabernet Cortis rood.

De wijn

Siem en Ada zijn nu een aantal jaren bezig aan de Oosteinderweg en hebben de eerste wijnen gebotteld in hun nieuwe wijnmakerij.

  • De smaak van de Johanniter 2011; meloen en mandarijntjes, overtreft al hun verwachtingen. Deze werd in mei/juni 2012 gebotteld.
  • De Fantastique rood heeft een smaak van kruiden en zwarte bessen met een robijnrode kleur. Deze wijn wordt gemaakt van de Rondo. Nieuw is de Pinot Noir Mono Cepage. Ze hebben een kleine hoeveelheid in 2009 op eikenhout gezet dit is een goede keuze geweest. Een wijn voor de Pinot liefhebber.
  • Hun topper van 2011 is “Het mirakel van West-Friesland”; de Secco wijn. Geprezen door Harold Hammersma in het NRC. Deze wijn wordt gecontroleerd door een wijnanalyse laboratorium en wordt volgens biologische richtlijnen gemaakt in roestvrij stalen tanks.

Bovenstaande artikel schreef ik (en plaatste ik al eerder in e-mailmagazine Aperitief. Toch bleef ik nog met een aantal vragen zitten en wilde graag meer weten hoe het is om in Nederland een wijngaard te hebben. Of de verwachtingen van Siem en Ada zijn uitgekomen én of ze nog tips hebben voor mensen die zelf een wijngaard willen beginnen. Wat Siem en Ada daar over te vertellen hebben, lees je morgen!

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.