Nederlandse wijngaarden: Wijndomein De Koen

Nederlandse wijngaarden - Wijndomein De Koen - wijnenWijnbouw in Nederland komt al jaren voor. Vanaf de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terechtgekomen. Onder andere door de introductie van nieuwe druivenrassen, die beter in ons klimaat kunnen gedijen. Van de enkele tientallen Nederlandse wijngaarden, die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag: Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Wijndomein De Koen

Pieter en Guja de Boer zijn eigenaars van het Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude (Nederland). Ze leven op vruchtbare grond die men overhield bij het maken van de sloten om het land op te hogen. En dat hebben ze goed gedaan. Tijdens een ontmoeting met hen had ik een aantal vragen. Nederlandse wijngaarden Wijndomein De Koen - Pieter

Pieter, vertel eens wat over jullie persoonlijk? Dat wil ik wel doen. Ik ben dus Pieter de Boer en heb een wijngaard in Zuid-Scharwoude, provincie Zuid Holland. Mijn beroep is cultuurtechnisch ingenieur en daarnaast dus wijnbouwer. Mijn vrouw heet Guja, en we hebben twee lieve kinderen, waarvan Govert nog thuis woont en mij helpt met vooral de technische zaken.

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om een wijngaard in Nederland te beginnen? We zijn in 1988 komen wonen op het tuiniersbedrijf van mijn ouders. Ik hielp daar altijd al en teelde met mijn broer de bekende producten, zoals kool. In 1990 ben ik gestart met een druif in de kas en daarna met een 20-tal regentdruiven. In die tijd heb ik ook de ontwikkeling van nieuwe rassen gevolgd en een wijncursus gedaan bij Fred Lorsheid. Al met al genoeg inspiratie om in 2003 met het eerste deel van onze wijngaard te starten.

En waarom juist deze plek? Op deze plek ligt mijn ouderlijk huis en boerenbedrijf, mijn roots!

Hoe heb je jezelf voorbereid op jullie wijngaard (plannen, opleiding, financiële draagkracht)? Ik heb de tuinbouwschool gedaan en met de kennis van thuis zijn er dus best wat groene vingers. De wijngaard kost ieder jaar nog geld, maar dat kan ik gelukkig wel hebben en nadat ik een paar jaar geleden ben gestopt met werken, is dit een nieuwe uitdaging.

Wat viel mee? Alles loopt volgens plan. Het is leuker dan ik dacht.

En…, wat viel er tegen? Het maken van de wijn is moeilijk en alle jaren anders, vandaar dat Stan Beurskens mij helpt. Nederlandse wijngaarden - Wijndomein De Koen - de wijngaard

Zijn jullie met jullie wijngaard geïntegreerd in de bestaande omgeving? Ja, dat is in deze omgeving geen probleem. Iedereen is enthousiast en helpt graag mee.

Wat missen jullie van vroeger toen jullie nog geen wijngaard hadden? Wij zijn in de loop der jaren met het bedrijf steeds meer tussen de bebouwing gekomen, maar dat levert gelukkig geen problemen op.

Zijn jullie verwachtingen uitgekomen? Ja zeker, vroeger hadden we kool en bloemen, en moet je nu eens zien. Een mooie wijngaard, toch…?

Hebben jullie tips voor mensen die ook een wijngaard in Nederland willen beginnen? Bereid je goed voor. Onderzoek de mogelijkheden voor een wijngaard, maar ook de afzet van de wijnen. Lees boeken, doe een cursus, en praat met anderen die al eerder een wijngaard gestart hebben. Zorg voor een financiële body, want je moet naast de wijnstokken nog veel meer aanschaffen. Informeer ook bij de gemeente naar de mogelijkheden.

Kunnen jullie de wijngaard omschrijven? Langedijker wijndomein De koen ligt in het dorp Zuid-Scharwoude. De naam komt van een akker, die hier vroeger lag. De wijngaard is 2 hectare groot en is omgeven door een windsingel van voornamelijk Els. De rassen zijn: Solaris, Rondo, Srius, Marechal foch, Salome, Cabernet Cortis, Phoenix, Souvignergis en muscaris.

Hoe zijn jullie te bereiken? Via de website www.wijndomein.nl en info@wijndomeindekoen.nl Ons telefoonnummer is: 0653115806.

Pieter, ik dank je voor het warme  ontvangst.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.