Nederlandse wijngaarden: Domein De Vier Ambachten (2)

Nederlandse wijngaarden - Domein De Vier AmbachtenRuim 200 Nederlandse wijngaarden zijn er dus in ons koude kikkerlandje te vinden. Reden voor Wijnblogger Arie Benda om deze Nederlandse wijngaarden eens nader te onderzoeken. Gisteren las je hier op Wijnbloggers al het eerste deel van: Nederlandse wijngaarden: Domein De Vier Ambachten (1). Vandaag het tweede deel, waarin Arie Benda in gesprek gaat met Fred Lorsheij, eigenaar van Domein De Vier Ambachten.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Domein De Vier Ambachten

Vlak bij het bord dat duidelijk aangeeft dat ik ben aangekomen bij Wijngaard ‘Domein de Vier Ambachten’ ontmoet ik Fred Lorsheijd, de eigenaar van de wijngaard in Simonshaven, vlakbij Spijkenisse. Fred lijkt mij een serieuze en gezellige man die beslist wel wat te vertellen heeft. Ik start maar direct met mijn eerste vraag:

Fred, dit is dus jouw wijngaard?

“Ja, Ik ben de eigenaar van het domein en run het samen met mijn oudste zoons Wouter en Martijn en onze zeer trouwe en gewaardeerde medewerker Peter, met wie ik al 24 jaar samenwerk.”

Hoe is dat zo gekomen?

“Destijds, in 1978, begon het als hobby. Ik had veel interesse voor een wijngaard en ook de overtuiging dat dit in Nederland haalbaar moest zijn.”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Vier Ambachten 2Op deze plek dus? Vlakbij Spijkenisse?

“Deze wijngaard ligt aan een oude kreek, het ‘Oostenrijk’. Het heeft als bodem een lichte kleilaag op zand en schelpen als ondergrond. We hebben een goede beschutting door hoge boomhagen. Daarnaast hebben we extra warmte door die boomhagen en weerkaatsing van zonlicht door het water van de kreek.”

Hoe heb je je voorbereid op jullie wijngaard?

“Ik heb de middelbare tuinbouwschool gedaan, in diverse richtingen; o.a. hovenier en boomteelt. Mijn opstap was de lagere tuinbouwschool met de richtingen bloemen, groenten en vooral fruitteelt. Verder heel veel zelfstudie en bezoeken aan wijnbedrijven en proefstations in Engeland en Duitsland. Ik organiseerde al 21 meerdaagse studiereizen naar buitenlandse wijnbouwgebieden.”

Dat is heel wat! Als je zo terug kijkt wat viel er dan mee?

“Eigenlijk viel het Nederlands klimaat best wel mee. En ook de steeds groeiende belangstelling voor wijn in het algemeen en Nederlandse wijn in het bijzonder. De steeds betere druivenrassen maakt dit mogelijk.”

Fred, wat viel er tegen?

“Wat mij echt tegenviel was het bekend maken dat de Nederlandse wijnen ook goed zijn. De weerstand die tussen de oren van veel Nederlandse wijndrinkers zit af te breken. Ook het zoeken naar de juiste druivenrassen en onderstammen was best moeilijk. En, de laatste jaren het weer en de slechte economie.”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Vier Ambachten 1Hoe reageerden jullie familie, vrienden en buren op je plannen om een wijngaard te beginnen?

“Men vond mij destijds een soort van dorpsmalloot, een wijngaard aan de kust, onder de rook van Rotterdam. Hoe gek kon ik het maken?”

Ben je met je wijngaard dan wel geïntegreerd in deze omgeving?

“Ja, toch wel. Tegenwoordig zijn we volledig geaccepteerd, en gewaardeerd als wijnbedrijf.”

Is er iets wat je mist van vroeger, voordat je deze wijngaard begon?

“Nee. Ik heb deze wijngaard al 36 jaar en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis van vroeger. Ondanks het harde werken vind ik het prettig.”

En, jullie verwachtingen? Zijn die uitgekomen?

“Ja, zij het dat het veel langer geduurd heeft dan ik in eerste instantie verwachte.”

Hebben jullie tips voor mensen die ook een wijngaard in Nederland willen beginnen?

“Denk goed na voordat je iets begint. Een wijngaard is geen goudmijn. Het kost een aanzienlijke investering en heel veel tijd en werk. Zoek vooral ook voor neveninkomsten en zeker als je ‘professioneel’ wil beginnen. Houdt rekening met tegenvallende jaren, volg een goede cursus. Zoek vrijwilligers, want die heb je nodig!”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Vier Ambachten 3Kun je de wijngaard omschrijven?

“De wijngaard heeft een oppervlakte van 3,5 ha en heeft ca 12.000 stokken. Het is een privé proefwijngaard met vele honderden rassen, waarvan de belangrijkste zijn: Riesling, Johanitter, Pinot Blanc, Melody, Solaris, Sauvignon Blanc, Sirius, Orion, Muskat, Palatina, Schönburger, Pinot Noir, Rondo, Regent, Salomė, Cabenet Cortis, Golubok, Domfelder, Zweigelt, Monarch, Marechal Foch. En ook een 80 tal ciderappel rassen.”

Fred, een laatste vraag. Hoe zijn jullie te bereiken?

“Hier zijn de gegevens:

Domein de Vier Ambachten
Biertsedijk (oost) 8
3212 LB Simonshaven
Tel: 06-390 201 14
www.agthuysen-wijnbouw.nl
email: devierambachten@live.nl

Dank je voor dit interessante gesprek onder het zware wolkendek.

“Graag  gedaan.”

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.