Nederlandse wijngaarden: Domein De Vier Ambachten (1)

Nederlandse wijngaarden - Domein De Vier AmbachtenNederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden. Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen Nederlandse wijngaarden, die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven. 200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden.

Vandaag gaat het over Domein De Vier Ambachten in Simonshaven, waarbij je vandaag het één en ander leest over het ontstaan van dit domein. Morgen vind je op Wijnbloggers het tweede deel, waarin Wijnblogger Arie Benda Fred Lorsheijd van Domein De Vier Ambachten vraagt over het leven op een Nederlandse wijngaard. Vragen als: Waarom ben je een wijngaard begonnen?, Wat viel er tegen?, Hoe heb je je er op voorbereid?, etc. komen morgen aan bod.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Domein De Vier Ambachten

De korte geschiedenis van Domein De Vier Ambachten

Het bedrijf is gestart op 1 mei 1978 onder de naam “de Agthuysen” in een 2400 m2 grote kas als hoveniersbedrijf annex kwekerij aan de Stationsweg te Zuidland. In december 1978 plant Fred Lorsheijd de 1e druivenstok in de kas en dat was zonder het toen te weten de start van zijn wijngaard.

Al snel werden er meer stokken in verschillende rassen geplant en in 1981 werd er van de oogst voor het eerst wijn gemaakt. Slechts 65 flessen in wit, rood en rosé. Genoeg om de smaak te pakken te krijgen! Van lieverlee verdwenen de andere planten uit de kas en werden meer druiven geplant tot deze geheel vol stond met rond de 800 stokken. Tegelijkertijd werd een wijnmakerij ingericht en werd er een kelder gebouwd.
Ondertussen groeide ook het assortiment druivenrassen. Deze druivenrassen werden eerst getest, waarna kon worden aangevangen met de opkweek van jonge druivenplanten voor de verkoop.

Nederlandse Wijngaarden - Domein De Vier Ambachten - Fred Lorsheijd Het DruivenboekHet Druivenboek

In 1988 kreeg Fred Lorsheijd de kans een boek te schrijven over druiventeelt. Dit boek, “Het Druivenboek”lag in 1989 in de winkels. Naar aanleiding van dit boek (en een flink aantal andere boeken die hierna nog volgden) groeide de belangstelling voor zijn bedrijf en kwamen steeds meer bezoekers en klanten langs. Het was duidelijk geworden dat wijnbouw in Nederland mogelijk is en dat er een groeiende belangstelling voor was. Reden voor hem om in 1990 de eerste Cursus Wijngaardenier te organiseren, een cursus die tot nu toe door honderden belangstellenden gevolgd is. Direct gevolg hiervan: een sterke groei van de Nederlandse wijnbouw, zowel op hobbymatige schaal als commercieel.

Genoeg reden voor Fred Lorsheijd om in 1991 een verwaarloosde boomgaard van ruim 3,5 ha aan te kopen en hier te starten met zijn Wijngaard Domein De Vier Ambachten. Nu, na vele jaren hard werken, is deze wijngaard volop in productie, staan er over de 500 verschillende druivenrassen en meerdere geleidingssystemen, worden er proeven uitgevoerd met biologische plantbeschermingsmiddelen en komen er per jaar rond de 15.000 klanten en bezoekers!  Op Domein De Vier Ambachten worden nu 5 rode wijnen, 4 witte, 1 rosé, 2 dessertwijnen, 4 type portwijn en 3 mousserende wijnen geproduceerd. Daarnaast worden er ook brandewijnen, vergelijkbaar met: grappa, calvados en cognac en diverse likeuren zoals rode wijn-, winter- en pruimenlikeur gemaakt.

Ga zelf eens kijken op Domein De Vier Ambachten en geniet van de eerlijke, heerlijke wijnen!

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.