Nederlandse wijngaarden: Wijngaard Slingehorst

Nederlandse wijngaarden - SlingehorstNederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden. Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen Nederlandse wijngaarden, die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven. 200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden.Vandaag: Wijngaard Slingehorst in Groenlo

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Wijngaard Slingehorst

Wijngaard Slingehorst; een biologische wijngaard

De eigenaren Ton en Hermi Lexmond van wijngaard Slingehorst houden als uitgangspunten de volgende ‘stelling’ aan: ‘Een hoogwaardig agrarisch eindproduct, met respect voor de natuur; een biologische Nederlandse wijngaard’.

Met veel buitenwerk en respect voor de natuur, is een wijngaard beginnen natuurlijk niet zo’n raar idee. Hoewel in Nederland het merendeel van de wijnboeren (nog) niet van de wijnverkoop kan bestaan, was dat voor Ton en Hermi geen reden om er dan maar van af te zien. Dus hebben zij in april 2006, met behulp van heel wat familieleden, de eerste 4000 druivenstokken handmatig geplant. Vanwege het warme weer was het flink stof happen en zweten. De eerste blaadjes werden door de konijnen opgegeten en toen de plantkokers uiteindelijk om de stokken stonden waren er al heel wat weekenden voorbij.
In het voorjaar van 2007 zijn 3000 druivenstokken machinaal gepoot, voor de rest was het wederom heel veel handwerk. De stokken uit 2006 waren inmiddels zo goed ontwikkeld dat er misschien toch maar geoogst moest worden.
Een aantal vakantiewerkers, familieleden en spontane helpers hebben ervoor gezorgd dat de wijngaard op een wijngaard ging lijken en dat de oogstbakken werden gevuld.

In april 2008 zijn er nog eens 7000 planten machinaal gepoot. Eerst moest er flink gekalkt worden; hoewel de es niet uit pure zandgrond bestaat, is de grond wel veel zuurder dan gewenst. Wat een verschil met 2006; met een snelheid van 1000 planten per uur (2008) daar konden we destijds met al onze familieleden niet tegen op!

Na deze korte introductie van Ton en een eerste blik op de wijngaard is het voor mij direct duidelijk; Ton en Hermi weten wat ze doen en werken met een plezierige geestdrift. Ton kijkt mij met stralende ogen aan, alsof hij wilt zeggen; “kom maar op met je vragen”. Nou, dat doe ik dus en ik begin met mijn openingsvraag:

Nederlandse wijngaarden - Slingehorst 2Ton, vertel eens iets over jullie zelf
“Wij zien Ton en Hermi Lexmond dus. We hebben drie dochters. De oudste is 19 jaar en studeert in Wageningen. De jongere dochters zijn 18 en 16 jaar en zitten beiden op de middelbare school.
Onze wijngaard heet Slingehorst en is 3,5 ha. Daarnaast hebben wij nog een milieuadviesbureau, Soilution BV, en een woonwinkel ‘Mien en Dien. Met de woonwinkel gaan we stoppen. Het milieuadviesbureau hebben we nodig om financieel rond te komen; dat lukt nog niet met alleen de wijngaard.”

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om in Nederland een wijngaard te beginnen?
“Een flink aantal jaren geleden droomden we er van om het roer om te gooien; meer buiten werken, je eigen product maken, natuur ontwikkelen, minder regelgeving. Het milieuwerk, dat we jaren met plezier hadden gedaan, werd zo ongeveer verstikt door regelgeving van de overheid.
Eerst hebben we nog wel even aan het buitenland gedacht, maar dat wilden we onze kinderen niet aandoen, die waren niet meer jong genoeg om zo’n grote overstap naar het buitenland te maken.

En toen zijn jullie dus hier gebleven?
“Ja. Tijdens een bezoek aan de wijngaard van Jan oude Voshaar, in Wageningen, bleek een wijngaard voor ons in Nederland ook mogelijk.
Wij woonden al een aantal jaren in de Achterhoek en een boerderij met voldoende grond was daar mogelijk. Dit zou meer richting het Zuid-Westen financieel niet gelukt zijn. We waren graag in de regio Arnhem, Nijmegen of Wageningen terecht gekomen. Maar het werd dus Groenlo.”

Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie wijngaard? Want het lijkt mij toch wel een spannende onderneming.
“Dat was en is het ook. Eerst goed nadenken: durven we dit aan? Vervolgens biologische wijnbouwcursussen volgen en op zoek gaan naar een goede boerderij en grond. Het zoeken naar de juiste druivenrassen. Financiering met eigen middelen; ons pensioen en eigen spaarpot. Ik ben bioloog van huis uit en Hermi heeft een chemische vooropleiding met o.a. milieukunde. Verder hebben we geen uitgebreid bedrijfsplan gemaakt, we zijn gewoon begonnen!”

Wat viel er mee?
“Achteraf gezien viel eigenlijk niets mee. Wat we echter als zeer positief ervaren is dat een aantal mensen bereid is op vrijwillige basis in de wijngaard mee te werken.”

Nederlandse wijngaarden - Slingehorst 3Wat viel tegen?
“We moeten er bij vertellen dat we de marketing van te voren niet hadden uitgewerkt. Wij dachten dat als je een goed product maakt, dit zich vanzelf verkoopt. Hoewel, Hermi nog wel een minicursus wijn(bouw)marketing heeft gedaan. We wisten dat een wijngaard ėn eigen wijnmakerij veel werk zou zijn, dit is ook zo! Er blijft bijna geen tijd over voor andere zaken. Maar wat echt hėėl erg tegenviel en tegen valt, is de verkoop van de wijn. Wij zijn in 2006 gestart met de wijngaard, dus start van de productie en verkoop valt samen met de economische crisis. In onze regio zijn maar weinig mensen bereidt om Nederlandse wijn (want duurder) te kopen. Verder viel de enorme hoeveelheid regelgeving tegen, je krijgt met heel veel instanties te maken. En zeker als je ook zelf wijn maakt voor de verkoop.”

Hoe reageerden jullie familie, vrienden en buren op jullie plannen?
“Directe familieleden verklaarden ons voor gek, maar vonden het ook erg stoer dat we onze droom gingen volgen en proberen waar te maken. Wij hebben om de wijngaard te kunnen realiseren een boerderij gekocht, tussen actieve veeboeren en landbouwers. Die vonden een biologische wijngaard raar.., Maar ze hebben wel veel respect voor ons, en dat is wederzijds.”

Dus eigenlijk kan ik stellen dat de integratie goed verlopen is?
“Ja, alhoewel onze buren dus vooral melkveehouders, varkensboeren of eierboeren zijn.”

Wat missen jullie van vroeger toen jullie nog geen wijngaard hadden?
“Wat wij missen is vrije tijd.”

Zijn jullie verwachtingen, achteraf gezien, uitgekomen?
“Grotendeels wel, al valt het tegen wat het financieel oplevert. Wij weten dan ook niet of we het zo nog jaren vol kunnen houden. Het werk vinden we leuk, maar het is te veel; nooit af. Het wijn maken vinden we ook interessant, maar als de verkoop stagneert dan gaat de lol er langzaam aan wel af van af. Het lijkt al met al zeer negatief, maar wij blijven optimistisch: we gaan door, maar dan met een kleinere wijngaard, van ongeveer 2,5 ha.”

Denk je dat jullie het dan redden?
“Dat is afwachten. Momenteel zoeken wij naar passende nevenactiviteiten, zoals een minicamping etc. Wij vinden het rondleiden van de gasten en de wijnproeverijen leuk, maar ervaren het ook als heel belastend om dat meerdere keren per week te doen. Hoewel dit ook een belangrijke inkomstenbron kan zijn, ontbreekt ons de tijd en energie om hier mee te ‘adverteren’, wij doen deze zaken eigenlijk alleen op verzoek.”

Ton, hebben jullie nog tips voor mensen die ook een wijngaard in Nederland willen beginnen.
“Wij zouden zeggen dat het allerbelangrijkste is dat je van te voren bedenkt, uitzoekt en realiseert aan wie je de wijnen kunt en gaat verkopen. Dat is in de ene regio wat gemakkelijker dan in de andere. Een grote stad in de buurt is wel handig voor de verkoop en voor het vinden van vrijwilligers. Bij ons is de dichts bij zijnde grote stad Enschede, ongeveer 30 kilometer hier vandaan, en die afstand is voor directe verkoop te groot.
Daarnaast wil ik nog zeggen dat je je realiseren moet dat een wijngaard en wijnmakerij heel veel tijd kost, zeker ook met alle activiteiten als rondleidingen, wijnproeverijen, markten, cursussen, etc., er rondom heen. Wij hebben zelf (nog) geen mensen die dat voor ons kunnen of willen doen, het is sowieso aan te raden om hier van te voren over na te denken. Ga je de wijngaard fulltime doen, dan moet je een flink aantal jaren financieel kunnen overbruggen. Heb je nog andere werk er naast, zoals wij, dan kan een grotere wijngaard, zoals die van ons, een flinke belasting zijn. Daarom maken we de wijngaard stapsgewijs kleiner.”

Nederlandse wijngaarden druivenKunnen jullie de wijngaard omschrijven?
Wij hebben inmiddels een aantal rassen gerooid en de wijngaard kleiner gemaakt. Momenteel hebben we op 3,5 ha de volgende druivenrassen staan: Solaris, Johanniter, veel Souvignier Gris, Cabenet Blanc. Van de blauwe druivenrassen hebben we: Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Cabertin, Pinotin en Piroso. De verdeling van wit en blauw is 50/50%.
De wijngaard ligt op een oude es. Deze heeft een humusrijke, zandige bovenlaag van 0,5 tot 1 meter dik, met daaronder een lemige laag met kiezel/grindbanken en zandlenzen. De planten hebben dus droge voeten en genoeg zon/beschutting. Om de wijngaard is een houtwal gerealiseerd o.a. voor de ‘windbreking’.”

Hoe zijn jullie te bereiken?
Via de website: www.wijngaardslingehorst.nl
Email: info@wijngaardslingehorst.nl
Tel. 06-512 530 44
Adres: Marhulzenpad 5  7141 HA Groenlo

NB. Hermi Lexmond heeft een eigen boek geschreven met als titel ‘Van groene dromen tot rode wijnen’. Dit boek is via hun mail te bestellen.

Hermi en Ton, ik dank jullie voor het open en plezierige gesprek, jullie lekkere wijn en gastvrijheid.

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.