Nederlandse Wijngaarden: Wijngaard Saalhof (2)

Nederlandse wijngaarden - SaalhofGisteren publiceerden we hier op Wijnbloggers in onze reeks van artikelen over de Nederlandse wijngaarden al het eerste deel over Wijngaard Saalhof in Wognum. Vandaag in het tweede deel vertellen Siem en Ada Loos meer over het hebben van een wijngaard in Nederland. Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Zouden ze het weer overdoen? En hebben ze misschien tips voor mensen die er over denken om een wijngaard in Nederland te beginnen?

Wijnblogger Arie Benda vroeg het Siem en Ada Loos, de trotse eigenaren  van een klein stukje Frankrijk in de kop van Noord-Holland: Wijngaard Saalhof in Wognum.

 Op bezoek bij de Nederlandse Wijngaarden: Wijngaard Saalhof in Wognum (2)

Ada en Siem ik heb nog een aantal vragen aan jullie, kan dat?

“Natuurlijk kan dat. Laat maar horen.” Zegt Siem en gaf intussen mij een gulle hand.

Nou, Siem, daar gaan we dan. Vertel nog eens wat over jullie persoonlijk?

“Wij hebben 4 kinderen. De twee jongste zijn mede eigenaar van ons agritoerisme-bedrijf. Ben is de kok en zwaait de scepter in het restaurant. Celine verzorgt alle activiteiten en evenementen op de wijngaard. Karel, de oudste zoon is projectmanager bij een schildersbedrijf en Paula, onze oudste dochter, woont in de USA en werkt bij de film als productie designer. Ada verzorgd de B&B en onze vakantiehuizen. Totaal hebben wij plaats voor 30 gasten. Ada werkt ook op onze wijngaard.”

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om dit in Nederland te beginnen?

“In 2005 waren we van plan een nieuw bedrijf in Frankrijk te beginnen. We hadden daar al een huis in de Provence, maar om daar een ‘bedrijfstak’ met o.a. een wijngaard zag er op dat moment niet rooskleurig uit. Veel concurrentie uit de nieuwe wereld en de prijzen stonden behoorlijk onder druk door het overschot aan wijn.

We hebben toen besloten om het toch maar in Nederland te proberen en sinds 1999 maken wij op bescheiden schaal onze wijnen.”

Nederlandse wijngaarden - Saalhof 2En waarom op deze plek?

“Het bedrijf, waar we nu zitten, stond al enige jaren te koop en heeft een rijk verleden. De vorige eigenaar was een van de eerste biologische fruitkwekers van Nederland. Ook werden in de kassen dat bedrijf, totaal 6000 vierkante meter, tafeldruiven geteeld.

De historie van deze familie, Saal heetten ze, gaat terug tot het jaar 1300 en is voor ons wijnbedrijf belangrijk om de wijn goed te ‘vermarkten’.Ook staat er een woning, getekend door architect Jan Rebel uit Laren gebouwd in 1920. Deze woning valt volledig uit de toon in deze omgeving, waar oude boerderijen en arbeiderswoningen de stijl was. De betreffende woning is nu volledig gerestaureerd tot een ‘villa’. Het huis staat op een terp en de grond bestaat uit kreken uit de oertijd. Toen wij het kochten was het ongeveer 7,5 hectare groot en op nog geen kilometer afstand van de Zuiderzee.”

Siem, hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie bedrijf en wijngaard?

“Voordat wij het kochten hebben we een ondernemersplan gemaakt. Alle facetten van de onderneming waren hierin opgenomen. Het Italiaanse agritoerisme stond model voor ons bedrijf.

Omdat het huis, de gebouwen en de gronden volledig verwaarloosd waren hadden we er 7 jaar voor uitgetrokken. We zijn begonnen met de wijngaard, daarna het huis en de bijgebouwen. Met een adviseur, van onschatbare waarde, hadden wij subsidies aangevraagd en gekregen in het kader van ‘plattelandsontwikkeling’. Deze steun kwam van de provincie en Brussel. Van de plaatselijke overheid hebben we niet alle medewerking gehad, waarop we eigenlijk wel gehoopt hadden. Het begrip ‘agritoerisme’ lag soms moeilijk, ondanks de steun van de subsidieverstrekkers.

Dit jaar (2014) hopen we het project af te ronden met een feestelijke opening en het verschijnen van een boek.”

Nederlandse wijngaarden - Saalhof 3Wat viel er in het begin mee, achteraf gezien?

“ De verwaarloosde biologische gronden bleken zeer vruchtbaar.”

En natuurlijk, Siem, zal er ook wel wat tegengevallen zijn!

“Ja, dat kun je wel stellen: Kort gezegd, de houding van de plaatselijke politiek.”

Hoe reageerden jullie, vrienden en buren op jullie plannen?

“De familie en vrienden goed. Een paar buren iets minder, toen bleek dat we succes hadden met ons concept. We denken dat ze er aan wennen moesten. Het gaat nu gelukkig een stuk beter.”

Zijn jullie met jullie bedrijf en wijngaard geïntegreerd in de bestaande omgeving?

“Ja, we zijn inmiddels een gewaardeerd bedrijf. Het restaurant heeft een uitstekende naam waar mensen vanuit heel Noord-Holland komen eten en drinken. De hoofdzaak is onze druivenkwekerij, en in de omgeving worden kersen, appels en peren gekweekt door collega’s. Ook onze vakantiehuizen hebben een goede bezetting, door hun ligging naast de wijngaard.”

Wat missen jullie van vroeger toen jullie nog geen wijngaard hadden?

“De geur van de Provence.”

Terugkijkend, zijn jullie verwachtingen uitgekomen?

“Het was wel keihard werken en doorzetten om onze droom te verwezenlijken. Gelukkig stabiliseert ons leven nu. Nu we bijna klaar zijn. Maar… als je ons vraagt om het weer te doen, twijfelen we…”

Hebben jullie tips voor mensen die ook in Nederland een wijngaard willen beginnen?

“Bezin goed wat je gaat doen. Ga met de plaatselijke overheden om de tafel zitten. Zorg dat je voldoende geld voor de eerste zeven jaar op je rekening hebt staan. Let goed op hoe en waar je begint!”

Siem en Ada, het was een goed gesprek in een mooie omgeving en…, het wijntje smaakte goed. Dank je!

Op de website www.wijngaardsaalhof.nl  vinden we meer informatie over o.a. de druivenrassen, omgeving en contactgegevens.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.