Nederlandse wijngaarden: Domein Hof te Dieren

Nederlandse wijngaarden - Domein Hof te DierenNederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden. Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen Nederlandse wijngaarden, die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven. 200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag: Domein Hof te Dieren.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Domein Hof te Dieren

In het hart van Gelderland, genesteld op de Veluwezoom, met ruim uitzicht over de Achterhoek ligt in Dieren, op een lichte glooiing, de grootste ommuurde wijngaard van Nederland: Domein Hof!

De op traditionele wijze gemaakte rode, witte en rosé wijnen van Youp en Riet Cretier – eigenaren van deze Nederlandse wijngaard – zijn de afgelopen jaren al diverse malen in de prijzen gevallen.
Onlangs ontmoette ik Youp en Riet Cretier, de eigenaren van de wijngaard. Aardige mensen, enthousiast en zij straalden een ‘welkomstgevoel’ uit. Met zulke mensen is het voor mij een genoegen om kennis te maken. Ik had een aantal vragen voor hun, die Youp graag wilden beantwoorden.

Nederlandse wijngaarden - Wijngaardenier Youp van Domein Hof te DierenDe eerste vraag die ik stelde was hoe Youp en Riet ertoe kwamen een wijngaard te beginnen.

Youp; “Al in 1977 hielp ik mijn vader met zijn wijngaard, ėėn stok boven het terras, en raakte in de loop van de tijd geïnfecteerd door de ‘wijnmaakvirus’. Vanaf de 90-er jaren maakte ik als hobby wijn. Jaarlijks 200 tot 400 liter, met veel vrienden tot gevolg het op te drinken…. Door omstandigheden kreeg ik 2001 een burn-out en in die tijd bedacht ik om een wijngaard in Frankrijk te beginnen. Wijnboer in Frankrijk; dat zag ik wel zitten. Maar het werd toch Nederland, want ook hier zijn mogelijkheden. Nieuwe druivenrassen maakten het mogelijk om ook hier wijn te produceren.”

En waarom hier, in Dieren?

“Ik volgde een cursus ‘wijndruiven telen’ bij de WUR en tegelijkertijd zocht ik grond, het was in 2003 dat ik uiteindelijk een stuk grond van twee en een halve hectare op 700 meter afstand van mijn ouderlijk huis kon pachten. Het werd de grootste ommuurde wijngaard van Nederland.”

Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op de realisering van jullie wijngaard?

Youp’s hoofd daalt even neer: “Even denken”, zegt hij. “Vroeger, door de hulp aan mijn vader in zijn wijngaard. Ervaringen met jarenlang wijn maken van allerlei soorten fruit en de cursus ‘druiventelen’ bij de WUR. Daarnaast heb ik een Businessplan geschreven voor een financiering door de Triodos Bank en daardoor kon ik in 2004 deze biologische wijngaard aanleggen. Ook mijn familie hielp ons aan geld.”

Nederlandse wijngaarden - Domein Hof te DierenHoe reageerden jullie familie, vrienden en buren op jullie plannen?

“Mijn familie was positief en ondersteunend, maar een deel van onze vrienden werd een blok aan onze benen, negatieve uitingen, zoals o.a. ‘het kan toch niet lukken’. Daardoor vielen een aantal vrienden af, omdat ze er geen vertrouwen in hadden. Negatieve ankers moesten we uitschakelen, helaas, maar het kon niet anders om dit succes te bereiken.”

Youp, achteraf gezien; wat viel tijdens de afgelopen periode mee?

“Bijna niets. Alles was anders dan ik theoretisch had geleerd…”. Even een stilte, en toen. “Behalve het enthousiasme van al die mensen die wilde helpen om de wijngaard in Dieren tot een succes te maken! Zonder al onze vrijwilligers was het nooit gelukt”

En wat viel tegen?

“Het vele werk: Onkruid, onderhoud, omzet realiseren, werkuren, familieproblemen door ziekten, het weer in Nederland, vogelschade, werkdruk en ik zou nog wel meer kunnen bedenken, overheidsregels bijvoorbeeld. Maar na tien jaar blijkt dat ook mee te vallen, je went eraan en leert ermee om te gaan. De natuur heeft zijn grillen, maar druivenkweken om er daarna lekkere wijn van te maken is en blijft bijzonder!”

Zijn jullie met jullie wijngaard geïntegreerd in de bestaande omgeving?

“Ja, volledig. We merken dat zowel de inwoners, gemeente en vele bedrijven de wijngaard weten te vinden voor ontspanning ėn die flessen lekkere wijn!”

Wat missen jullie van vroeger toen jullie nog geen wijngaard hadden?

“Het familieleven en vrije dagen. Een wijngaard kost zeer veel tijd. We hebben weinig vakantie, maar wel zeer veel voldoening!”

Nederlandse wijngaarden - Rondleiding Domein Hof te DierenZijn – uiteindelijk – jullie verwachtingen uitgekomen?

“Grotendeels wel, maar rijk worden is er niet bij. We hebben wel een grote rijkdom in ons zelf mogen ontvangen.”

Hebben jullie tips voor mensen die ook een wijngaard in Nederland willen beginnen?

“Bezin eer je begin: Denk na over het businessplan, verzekeringen, de energie die je er in kan en moet steken! Heb je genoeg mensen achter je staan en ben je bereid om grotendeels je vrije tijd eraan te geven?

“Youp, kan je de wijngaard omschrijven?

“Onze wijngaard is de enige wijngaard in Nederland op vruchtbare Veluwse Löss en is twee en een halve hectare groot. De wijngaard ligt gunstig op een zuid-oost helling, op de Veluwezoom tussen Dieren en Ellecom. Onze druivenrassen zijn: Regent, Rondo, Monarch, Cabernet Cantor, Muscat Bleu, Johanitter, Merzling, Solaris en Seyval Blanc.

Hoe zijn jullie te bereiken?

“Via www.domeinhoftedieren.nl of wijngaard@cretier.nl of Tel. 06-22399642 en natuurlijk kan je binnenwandelen als de poort open staat…

Youp en Riet, ik dank jullie voor het gesprek en de heerlijke wijnen die ik mocht proeven.

Nederlandse wijngaarden - Wijn maken - Domein Hof Dieren

De wijnen en/of het Dierens Drupje zijn verkrijgbaar op de wijngaard Hof te Dieren en bij de volgende slijters en winkels:

 • Gall & Gall in Dieren
 • SPAR Dieren in Dieren
 • De Keulse Pot in Dieren
 • Mitra in Eerbeek
 • Servicecentrum voor Duurzame Ontwikkeling in Arnhem
 • Natuurwinkel Kronenburg in Arnhem
 • PLUS Markt in Heerde
 • Boerderijwinkel “De Munnikenhof” in Rheden
 • Landgoedwinkel Twickel in Delden
 • Delikasa in Doesburg
 • Oogziekenhuis Zonnestraal in Doetinchem
 • Lasercentrum Zonnestraal in Amersfoort
 • Albert Heijn in Beekbergen (nieuw)

De Dierense wijnen, likeuren en/of Dierens Drupje worden geschonken in:

Nederlandse wijngaarden - Domein Hof te Dieren

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.