Nederlandse wijngaarden: Domein De Linie (2)

In onze reeks van artikelen over Nederlandse wijngaarden publiceerden we gisteren al het eerste deel over Domein De Linie. In het eerste deel vertelde Marius van Stokkom, eigenaar van dit prachtige domein, al het één en ander over Domein De Linie. Vandaag in het tweede deel vertelt Marius het één en ander het hebben van een Nederlandse wijngaard: over de oogst, de vinificatie van wijn én over het experimenteren met druivenrassen.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Domein De Linie (2)

Nederlandse kwaliteitswijn wordt gemaakt in een wijngaard in Made (gemeente Drimmelen) in Noord-Brabant; grenzend aan het waterrijke natuurpark De Biesbosch. Dus een Noord-Brabantse wijn. Hier vindt sinds 1977 wijnbouw plaats in wijngaard “De Linie”. Marius van Stokkom, de eigenaar, is een pionier in wijnbouw.

Nederlandse wijngaarden - Domein De Linie - MariusMarius, wie ben jij eigenlijk?

“Ik ben de eigenaar en wijnmaker van ‘De Linie, Marius van Stokkom. Ik studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de hogere landbouw technologische school in ’s-Hertogenbosch. Door mijn kennis van vergistings- en biochemische processen besloot ik in 1977; wegens wijnschandalen elders; een aanvang te maken met de aanleg van een eigen wijngaard in Made in Noord-Brabant.”

Hoe groot is je wijngaard, en de opbrengst?

“De wijngaard is ruim een hectare groot. De jaarlijkse opbrengst is ongeveer 60 hl per ha.”

En, hoe zit het met de oogst?

“Er wordt zo laat mogelijk geoogst ter verhoging van de kwaliteit, hetgeen echter veelal ten koste gaat van de kwantiteit. De wijn van het Domein “De Linie” is een ambachtelijke wijn, die door zijn exclusiviteit, selectief op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Verkoop vindt vanzelf plaats op het domein en internet, doch daarnaast is de wijn tevens verkrijgbaar bij Hanos-I.S.P.C., Smaakvermaak De Lage landen, Zegro Jean Arnaud, wijnhandelaren en diverse restaurants en sommige slijterijen met passie voor hun vak.”

Vertel verder als je wilt…

“Ja graag. De vinificatie is gestoeld op de toename van de kwaliteit. De diverse cepages worden separaat vergist en pas daarna tot een homogene assemblage gecomponeerd, zoals dit ook in de diverse kwaliteitsgebieden in Frankrijk gebeurt. Champagne, Bordeaux en Rhône zijn befaamd om hun unieke assemblagewijnen; de diverse druivenrassen geven de wijn zijn diepgang en karakter. Op het Domein “De Linie” wordt op Nederlandse bodem in Noord-Brabant en het daarbij horende klimaat een wijn gevinifieerd van een unieke kwaliteit. Dit blijkt niet alleen uit de waardering, die de wijn bij wijnliefhebbers in zijn algemeenheid ondervindt; men is verrast, maar ook uit het feit dat er door de jaren heen reeds 3 zilveren medailles werden behaald op de internationale concoursen te Ljubljana en zelfs goud in Berlijn in 2009.”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Linie - 2Na een diepe adempauze gaat Marius enthousiast door met zijn verhaal:

“Door uiterste reinheid in acht te nemen tijdens de vinificatie en door gebruikmaking van bekende cepages, die zorg dragen voor ruggengraat in de wijn, wint de wijn aan bewaarpotentieel. Bij een lagering op fles van 1 á 2 jaar in een goed geventileerde kelder wint de wijn aan kwaliteit en vormt zich een rijk bouquet. Met name de Rieslingdruif heeft een bijzondere invloed op het karakter van de wijn. In zijn algemeenheid geniet men optimaal van deze gereputeerde Brabantse wijn uit Made, als je hem in zijn jeugd drinkt, dat wil zeggen in de eerste 3 jaar na de oogst.”

Marius, ik hoorde dat je nog steeds experimenteert met andere druivenrassen?

“Ja, op ons domein wordt nog steeds geëxperimenteerd met verschillende druivenrassen ter continue verbetering van de wijn. Steeds dienen zich typen druivenrassen aan die beschikken over een natuurlijke weerstand tegen ziekten en bijgevolg minder gevoelig zijn voor infecties. In relatie tot het vochtige klimaat in Nederland heb ik gezocht naar druiven met open, losse trossen zodat deze na een regenbui snel drogen.”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Linie - 3Artisanale werkwijze?

“Oogsten, vinifiëren en bottelen worden op artisanale wijze verricht. Ervaren vrijwilligers assisteren bij de oogst en het bottelen in de herfst en het voorjaar. Het product is zo uniek dat vele wijnliefhebbers uit Brabant en elders willen helpen gedurende deze fase in het traject van druif tot wijn. De afgelopen jaren hebben de “vrienden van het domein” zoveel ervaring opgedaan, dat zij mede een waardevolle en ter zake kundige bijdrage leveren aan het kwalitatieve gehalte van de Brabantse wijn van het domein.”

Na een loopje over zijn wijngaard vertelt Marius:

“Het maken van Hollandse wijnen in Noord-Brabant is niet alleen een kwestie van druiven telen en tijdig oogsten. Het begint natuurlijk met de juiste keuze van de druivenrassen, die het meest geschikt  zijn op de terroir aldaar zoals hier in Drimmelen, o.a. grond, waterpeil, microklimaat e.d. Om de juiste druivenrassen aan te planten, in een wijngaard in Nederland, kan alleen bepaald worden door het zelf uitproberen van zeer veel verschillende druivenrassen.”

Verder vertelt Marius:
“Een zeer belangrijk uitgangspunt voor de Nederlandse wijngaarden is de keuze uit:

de klassieke Europese druivenrassen, met bekende wijnkwaliteiten; of uit gemakkelijke hybride rassen die vaak een wijnvreemde geur en/of smaak hebben.

Als eenmaal de druivenoogst is gestart, begint juist het gedeelte wat vaak onderschat wordt, namelijk het wijn maken. Ook wel de vinificatie genoemd. Het is heel eenvoudig van zeer mooie druiven slechte wijn te maken. De kunst is om het tot een goed eindresultaat te brengen met wijn uit Nederland.

Veel factoren spelen hierbij een rol zoals; rijpheid,gezondheid, suiker- en zuurgehalte van de most, gistsoort keuze, vergistingtemperatuur, vergistingstijd, gistcontacttijd, soort vaten, schilcontacttijd en ga zo maar door. Iedere wijnboer heeft zo zijn eigen idee en/of voorkeur. Dit is de verklaring waarom dezelfde druivenrassen per producent verschillende wijnen opleveren. En niet alleen met wijnen van Nederlandse wijngaarden.

Echter de belangrijkste factor bij de vinificatie is: Hygiëne! Dit wordt met name onderschat door wijnmakers die zich niet in microbiologie hebben verdiept. Afstotende geuren en met name hoofdpijnwijn worden door micro-organismen (bacteriën en sommige gisten) veroorzaakt.”

Marius, ik heb veel kennis bij je opgedaan, waarvoor ik je dank. En een lekker wijntje trouwens.

“Moet je de 2013 eens proberen.”

Harold Hamersma heeft een proefnotitie gedaan van de Linie 2013 wit. Zijn opmerkingen: fris, puntig, verkwikkend en zuiver.

Nederlandse wijngaarden - tweet Harold Hamersma De Linie Wit 2013

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.