Nederlandse wijngaarden: De Croonhoven

Nederlandse wijngaarden - De Croonhoven 1In elke provincie in Nederland zijn wel Nederlandse wijngaarden te vinden. Van Limburg tot Noord-Holland, van Zeeland tot Groningen. Zo’n 200 Nederlandse wijngaarden zijn er nu. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare.  200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag: Biologische Hobbywijngaard De Croonhoven in Sappemeer (Groningen).

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: De Croonhoven

Sinds het voorjaar van 2005 verbouwt Jan Wehrmeijer druiven in het Groningse Sappemeer. Achter de Doopsgezinde kerk aan de Noorderstraat heeft hij het volkstuinencomplex omgetoverd tot wijngaard. Het is een ‘hobbywijngaard’ en volgens Jan “niet commercieel”. Wijnen voor eigen gebruik, familie en vrienden dus.

De wijngaard ‘de Croonhoven’ ontleent de naam van de gelijknamige borg ‘Croonhoven’ die omstreeks 1655 is gebouwd door Rembt de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche en Helena Wicheringe. In 1787 werd de ‘Croonhoven’ verkocht aan Egbert Maathuis, houthandelaar. De borg is afgebroken en de landerijen werden verkocht aan Alje Harms Mulder, die de gronden weer doorverkocht aan Dr. Pieter Christiaan de Boer. In 1837 koopt de Doopsgezind Gemeente van Sappemeer de grond en bouwt  er een pastorie en kerk op. Op de achtergelegen volkstuinencomplex is in 2005 door Jan Wehrmeijer een hobbywijngaard met de naam ‘Croonhoven’ aangelegd.

Jan vertelt: “De dominee vroeg me jaren geleden zijn tuin te onderhouden tijdens zijn vakantie. Dat vond ik prima. Hij zei: pluk die rode bessen er maar af wanneer ze rijp zijn en gebruik ze zelf. De oogst was zo groot, dat ik dacht; wat moet ik ermee? Ik wilde niet het hele jaar door jam eten. Toen zij een vriend van me; ‘maak er wijn van’. En dat heb ik gedaan. Sinds die tijd maak ik van allerlei soorten fruit wijn.”

Nu maakt Jan van de druiven biologische wijn.

Nederlandse wijngaarden - De Croonhoven 2Hoe ligt jouw wijngaard, en met welke druivenrassen?

“De hobbywijngaard ligt op een zonnige plek op goede doorwaterende zandgrond. De rijen staan noord-zuid en 2 meter uit elkaar, terwijl de onderliggende afstand van de stokken 1,25 meter bedraagt. Jan heeft ruim honderd stokken van de rassen Dornfelder, Regent, Leon Millot, Rondo, Phoenix, Johanniter, Bianca, Palatina, Triomph d’Alsace en Aurora.“

Tien rassen en dat op 300 vierkante meter. Dan moet je wel met hart en ziel hobbywijnboer zijn!

“Dat ben ik ook! Ik maak de wijn met en op gevoel, maar wel bijzonder nauwkeurig en ik noteer alles wat ik doe. Het gistingsproces moet bijvoorbeeld snel op gang komen.”

 Ik zie dat er langs je eigen huis ook nog een aaltal druivenranken staan; zelfs over het platte dak heen.

“Die zijn al zo’n vijfentwintig jaar oud. Elk jaar verbaas ik me weer over hoe goed ze het doen. Daar ben ik op een bepaald moment als eerste wijn van gaan maken. De volgende stap naar een eigen hobbywijngaard was toen snel gezet.”

Jan, doe je dit allemaal alleen, of heb je hulp?

“Ja, ik heb hulp. Via mijn  werk kwam ik in contact met Eildert Delger van wijngaard ‘De Hessenpas’ uit Hattem. Hij bleek al jaren wijn van druiven te maken. Met Eildert heb ik nog regelmatig contact en wisselen we ervaringen uit. Ook gaan we samen op bezoek bij collega’s; om van elkaar te leren.”

Nederlandse wijngaarden - De Croonhoven 3Hoe kwam je aan die mooie wijnstokken?

“Een deel van de stokken heb ik van Dick Hollander van ‘De Hoef’ in Hurwenen gekocht. Toen ik ze plantte, waren ze drie en vier jaar oud. Dat geeft me al een voorsprong. Bij jonge aanplant moet je minstens drie jaar wachten tot je kunt oogsten. Nu kan ik dat al na één jaar doen.”

Op het relatief kleine stuk grond tussen de huizen en de kerk staat een grote verscheidenheid aan wijnstokken. Jan experimenteert graag. Van vakanties in Frankrijk en Turkije heeft hij stekjes meegebracht.

Jan, hartstikke leuk dat ik je ontmoet heb en ik wens je veel succes met je hobby!

 

 

3 Reacties
  1. Croonhoven staat niet geregistreerd bij Skal. Er mag derhalve geen gebruik worden gemaakt van het woord “biologisch”. Dit is voorbehouden aan Skal-gecertificeerde bedrijven.

    Youp Cretier
    Skal certificaatnummer 023359

  2. Croonhoven is een hobbywijngaard – verkoopt geen wijnen – en is derhalve ook niet Skal-geregistreerd.
    Het begrip ‘biologisch’ is in Nederland m.i. gelukkig een vrij begrip en kan niet zomaar door een organisatie geclaimd worden; behalve voor haar ‘eigen leden’, die zich conformeren met de reglementen van het lidmaatschap.
    Arie Benda

  3. Nog even reagerend op het bovenstaande: Bionext Manager Communicatie & PR Jasper Vink reageerde op mijn verzoek met het volgende; ‘Kort en duidelijk antwoord. Voor zo’n hobby (hobbywijngaard) is certificering niet nodig. Zodra die wijnboer een bord langs de weg zet en wijn vanuit een stalletje gaat verkopen, wordt het een ander verhaal.’ Tot zover Bionext en…, deze wijnboer zet geen bord langs de weg en verkoopt geen wijn vanuit een stalletje!
    Arie Benda

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.