Nederlandse wijngaarden: Chateau Deux Filles

Nederlandse wijngaarden Chateau Deux Filles - druivenEr zijn zo’n 200 Nederlandse wijngaarden in ons land te vinden. Van Noord-Holland tot Limburg, van Zeeland tot Groningen: bijna alle provincies hebben Nederlandse wijngaarden. Wijnbouw in Nederland komt al lang voor, maar heeft sinds de jaren ’90 een vlucht genomen. Door de introductie van onder andere nieuwe druivenrassen, groeide het aantal Nederlandse wijngaarden van enkele tientallen uit naar bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op cv. 240 hectare. Bijna 200 Nederlandse wijngaarden die goede, lekkere wijn produceren. Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag: Wijngaard Chateau Deux Filles in Voorschoten.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Wijngaard Chateau Deux Filles

In Voorschoten (Zuid-Holland) is een volkstuinvereniging, waarvan een deel door Dick van Straalen is omgetoverd tot een wijngaard met ongeveer 110 druivenstokken.

Nederlandse wijngaarden - Chateau Deux Filles 4
Dick van Straalen

Dick, hoe kom je aan de naam Chateau Deux Filles voor je wijngaard?

“De naam van de wijngaard heb ik te danken aan mijn twee schatten van dochters: Chateau Deux Filles is een mooie combinatie van de uiting van mijn liefde voor hun als voor mijn hobby. Mijn vrouw en twee dochters gaan regelmatig mee naar de wijngaard en zijn – gelukkig – geïnteresseerd in groei, bloei en oogst van de druiven.”

Hoe kwam je er aan toe een wijngaard op te zetten?

“Vroeger had ik een eigen bloemenkwekerij. Door omstandigheden heb ik de kwekerij van de hand moeten doen, maar tuinieren is mijn grote passie gebleven. In 1999 –kort na onze verhuizing naar Voorschoten- kreeg ik een tuin bij de Volkstuindersvereniging Voorschoten. Eerst was het een bloemen- en groentetuin. Nu is de tuin is omgetoverd tot wijngaard met in totaal 110 druivenstokken.”

Hoe is het ontstaan?

“Uit interesse bezocht ik in 2000 voor het eerst een wijngaard in Nederland. Het bezoek aan deze wijngaard in Middenbeemster maakte
veel indruk op mij. En al gauw besloot ik –als hobby- een wijngaard te beginnen. Ik kwam in contact met Fred Lorsheijd en volgde bij hem
de cursus wijngaardenier. Van hem kreeg ik nuttige adviezen voor het beginnen en opzetten van een wijngaard. Op zijn advies kocht ik ook mijn eerste wijndruivenplanten: Marechal Foch, Leon Millot en Triomph Alsace. Alle drie rode wijn druiven. Ik plantte ze in 2001 en tot mijn grote genoegen deden ze het goed. Ik kreeg daarvan de eerste oogst in 2002 en dat zie ik dan ook als het begin van de wijngaard. In 2003 plantte ik er Palatina muskaatdruiven bij.

Op de wijngaard staat een kleine kas. Hierinheb ik Frankenthaler staan. Van deze druif maak ik een heerlijke rosé. Langs de wijngaard staat een rij doornloze bramen, die elk jaar veel vruchten geven. Na een paar jaar jam en sap gemaakt te hebben, kreeg ik het idee om er wijn van te maken. Ik
heb een recept gevonden en daarmee maak ik zoete bramenwijn.

In 2006 heb ik ook Riesling-druiven geplant: de Johanniterdruif. In 2008 kwamen daar nog de Chardonnay en Pinot Noir druivenplanten bij.
Ik produceer dus nu: rode wijn, muskaatwijn, Riesling, rosé en bramenwijn. Tot nu toe zijn de omstandigheden zo goed, dat de productie elk jaar stijgt.”

Nederlandse wijngaarden - Chateau Deux Filles 2Is jouw wijngaard te bezoeken?

“Iedereen mag mijn wijngaard bezoeken, maar wel graag op afspraak. Ik leid u graag over de wijngaard rond; proeven kan dan natuurlijk ook.
Inmiddels zijn mijn wijnen ook te koop bij de slijterij Adegeest in Voorschoten. Op verzoek geef ik ook presentaties en lezingen over de ontwikkeling van de wijngaarden in Nederland. De burgemeester van Voorschoten bezocht de wijngaard tijdens de open dag in 2007.”

Hoe ben je te bereiken?

Wijngaardenier Dick van Straalen
www.chateaudeuxfilles.nl
071-5610821
Winnaar Gouden Kurketrekker 2009

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.