De stand van zaken in de Nederlandse wijnbouw…

Nederlandse wijnbouw - wijngaardWat is de stand van zaken in de Nederlandse wijnbouw? Hoeveel wijngaarden zijn er in Nederland? Wat zijn de grootste wijngaarden en hoeveel biologische wijngaarden zijn er? En op hoeveel hectare wordt er nu eigenlijk aan Nederlandse wijnbouw gedaan en in welke provincies? En hoeveel wijn wordt er nu in Nederland geproduceerd?

Leuke vragen én ook nog eens vragen waarop de rapportage ‘De Nederlandse wijnbouw in cijfers’ van Viticonsult, dat deze week verschenen is, een antwoord geeft. Viticonsult is hét kenniscentrum voor wijnbouw en vinificatie in Nederland.

Afname aantal hectares in de Nederlandse wijnbouw

Zo valt in de rapportage te lezen dat het aantal hectares waarop in Nederland wijnbouw wordt uitgeoefend (een kleine 195 hectare), iets is gekrompen in het afgelopen jaar. De groei die de Nederlandse wijnbouw de afgelopen jaren doormaakte, is nu dus omgeslagen naar een krimp. 10 hectare aan wijnbouwgrond is er het afgelopen jaar verdwenen. Geen reden tot bezorgdheid, want de rapportage meldt ook dat een aantal grote Nederlandse wijngaarden heeft aangegeven uitbreidingsplannen te hebben.

Grootste wijnbouw provincie van Nederland

Met gepaste trots kan ik vertellen dat ik woonachtig ben in de grootste wijnbouwprovincie van Nederland (overigens ook de grootste provincie van Nederland). Gelderland is met 30 commerciële wijngaarden de grootste wijnbouwprovincie van Nederland.  In totaal wordt er in Gelderland op 65 hectare wijnbouw uitgeoefend.

Gelderland wordt gevolgd door Limburg met 20 commerciële wijngaarden en 55 hectare aan wijnbouwgrond, en op nummer 3 Overijssel met 8 wijngaarden en 19,9 hectare aan wijnbouwgrond. Overijssel is beduidend kleiner dan Gelderland en Limburg.

Hoeveel flessen wijn worden er in Nederland geproduceerd?

De Nederlandse wijngaarden leveren in volle productie iets meer dan 1 miljoen flessen wijn op. Dat is nog geen 0,3% van de hoeveelheid wijn die jaarlijks in Nederland wordt geconsumeerd.

Rapportage van Viticonsult

In de rapportage ‘De Nederlandse wijnbouw in cijfers’ van Viticonsult vind je alle antwoorden op de vragen die we aan het begin stelden. Erg leuk om te lezen hoe het met de Nederlandse wijnbouw is gesteld, dus mocht je even tijd hebben, dan zou ik het zeker even lezen…! 🙂

Bron: De Nederlandse wijnbouw in cijfers’ van Viticonsult

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.