Nederland nog meer een wijnland?

Betuws WijndomeinHet gaat er steeds meer op lijken: ‘ Nederland nog meer wijnland ’. Klimaatdeskundigen verwachten voor in de nabije toekomst een Nederlands klimaat die overeenkomt met het gemiddelde klimaat in Zuid-Frankrijk.

Het verwachte klimaat geeft warmere winters en zeer warme zomers. Een langer groei- en bloeiseizoen voor de Nederlandse wijnboeren. Zo’n seizoen ervaren de wijnboeren als ‘welkom’ en ‘aangenaam’. Diederik Beker, eigenaar van het Betuws Wijndomein, zegt hierover: “Het ziet er goed uit. We worden al steeds beter in het onderhouden van wijngaarden en het maken van wijnen. Onze druivenstokken worden ouder en als het toekomstig klimaat ook ons ten gunste is, gaat de kwaliteit nog verder omhoog.”

Diederik, zijn er ook nadelen aan het toekomstige klimaat denkbaar?

Ja zeker, denk maar eens aan die hevige neerslag van hagel, die laats over Nederland trok. Hagel kan problemen geven, en een te natte grond natuurlijk ook. Maar over het algemeen is zo’n bordeauxklimaat in Nederland voor ons wijnboeren natuurlijk geweldig!”, aldus Diederik Beker van het Betuws Wijndomein.

Nederlandse wijngaarden: Het Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in het mooie Betuwse landschap, te midden van glasstad Leerdam, fruitig Geldermalsen en Oranjestad Buren, vind je de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk en duurzaam, met respect voor mens en dier. Met behulp van druivenrassen die geschikt zijn gemaakt voor het Nederlandse klimaat, worden kwalitatief hoogwaardige wijnen voortgebracht. Reeds vanaf het begin heeft het Betuws Wijndomein zowel nationaal als ook internationaal op diverse concoursen medailles weten te behalen. Een resultaat om trots op te zijn!

De wijngaarden van het Betuws Wijndomein zijn gefaseerd aangeplant. De eerste druivenstokken werden in het voorjaar van 2004 aangeplant. Voor de aanplant zijn druivenrassen geselecteerd welke door middel van veredeling geschikt zijn gemaakt voor het Nederlandse klimaat. In vergelijking met de klassieke Europese rassen worden deze nieuwe rassen eerder rijp, dus er zijn minder zonuren nodig. Tevens zijn de rassen minder gevoelig voor meeldauw. Meeldauw is een schimmelziekte welke vooral in vochtige klimaten goed gedijt.

De wijnen van Betuws Wijndomein zijn bijzonder. Tijdens het werk in de wijngaard en wijnkelder wordt er alles aan gedaan om de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken. Denk hierbij aan opbrengstminimalisatie, laat oogsten, koude fermentatie en barrique lagering. Hiernaast kunt u per wijncategorie en per wijn informatie vinden.

LingeRood Regent Speciale 2009 - flesDe wijnen van Betuws Wijndomein hebben inmiddels diverse medailles op diverse concoursen behaald. Zowel nationaal als ook internationaal.
2012 was een bijzonder succesvol jaar, maar daarvoor zijn ook al mooie successen behaald:

  • September 2012; Zilveren Medaille op Nederlandse Wijnkeuring met LingeParel
  • September 2012; Zilveren Medaille op Nederlandse Wijnkeuring met LingeRood Regent Speciale 2009
  • September 2012; Bronzen Medaille op Nederlandse Wijnkeuring met LingeWit Cuvee 2011
  • Juli 2012; Gouden Medaille Berliner Wein Trophy met LingeWit Johanniter 2011
  • Juli 2012: Zilveren Medaille Berliner Wein Trophy met LingeRood Regent Speciale 2009
  • Juli 2012: Zilveren Medaille Berliner Wein Trophy met LingeWit Cuvee 2011
  • Juni 2012: Internationale wijnkeuring “Best of Freiburger Piwis; winnaar LingeWit Johanniter
  • Februari 2012; Zilveren Medaille Berliner Wein Trophy met LingeWit Johanniter
  • September 2011; Zilveren Medaille op Nederlandse Wijnkeuring met LingeWit Solaris x Johanniter
  • September 2011; Gouden Medaille op Duitse wijnkeuring met de LingeRood Regent Special

De wijnen van het Betuws Wijndomein

De wijnen van het Betuws Wijndomein zijn uiteraard op het domein zelf te koop. Het domein is iedere dag geopend; er wordt iedere dag volop gewerkt op de wijngaard. Wel is het handig om van te voren telefonisch contact op te nemen, want het is heel goed mogelijk dat ze achter in de wijngaard bezig zijn of binnen in de wijnkelder en dan kom je misschien voor niets.

Ook worden de wijnen van het Betuws Wijndomein nog op verschillende andere plaatsen verkocht en geschonken in verschillende restaurants, gespecialiseerde wijncafé en wijnbars. Op de website van het Betuws Wijndomein vind je de wijnwinkels en slijterijen waar de wijn van het Betuws Wijndomein verkocht wordt én waar deze geschonken wordt.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.