Nationale Pinot Noir dag!

Pinot noir dagLang zal Pinot Noir leven lang zal Pinot Noir leven lang zal Pinot Noir leven in de gloria! In de gloria, in de gloria, hiep hiep hoera enz. In ieder geval allemaal van harte gefeliciteerd met Pinot Noir dag. Je wist het misschien nog niet maar vandaag is de dag dat we vieren dat deze druif ons al jaren voorziet van prachtige wijnen. Dit artikel wijden we dan ook even aan deze bekende en geliefde druif. Nog velen jaren!

Pinot Noir

Misschien niet bij iedereen bekend maar we hebben het hier over een druif. De Franse benaming is Pinot Noir (dat hadden we wel kunnen raden) maar er is ook een andere benaming die je vast al wel eens bent tegengekomen ergens en dat is de Duitse benaming, Spätburgunder. Beiden dus precies hetzelfde maar even net wat anders geschreven. Dat moet je dan ook maar net weten. De druif heeft een blauwe kleur en kenmerkt zich door een compacte tros en een relatief dunne schil. Doordat de schil van de druif dun is wil dat ook zeggen dat de druif vatbaarder is voor ziektes en schimmels. Om die reden is het moeilijk om de druif te cultiveren. De druif heeft er een handje van om te muteren. Klinkt eng hè, alsof er opeens een mega grote en kwaadaardige druif de wereld komt veroveren. Ben maar niet bang, het wil gewoon zeggen dat de druif net wat anders kan zijn dan de voorganger waardoor er verschillende klonen ontstaan.

Het aanplanten van de druif

De druif komt oorspronkelijk uit de Côte de Nuits (Bourgondië). Daar wordt de druif al meer dan 2000 jaar geteeld! Het is in andere gebieden lastig om de druif aan te planten. Dat kan komen door de bodem of het klimaat van het gebied. De verspreiding van de druif over de rest van de wereld is dan ook wat beperkt. Er zijn tegenwoordig wel steeds meer gebieden die de druif gaan aanplanten.

Frankrijk is de onbetwiste nummer 1 als het aankomt op de aanplanting van Pinot Noir. Bourgondië is nog altijd het belangrijkst gebied voor de druif maar qua oppervlakte heeft de Champagne streek meer druiven aangeplant. In de Elzas worden er vooral cépagewijnen gemaakt van Pinot Noir (wijnen die alleen bestaan uit één druif).

 

Buiten Europa is de Verenigde Staten het belangrijkste gebied. Daar worden de kwalitatief de mooiste wijnen gemaakt in Oregon, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw Zeeland is het de meest aangeplante blauwe druif.

druif pinot noirDe kenmerken

Allereerst valt de kleur van de rode wijn erg op. De wijn is licht van kleur en meestal wat transparanter dan andere rode wijnen. De wijn is al heel jong goed te drinken en heeft dan al een fijne smaak. De wijn kan echt ook lang gerijpt worden en ook dan prachtig worden. De druif wordt ook gebruikt voor de productie van mousserende wijnen zoals bijvoorbeeld Champagne.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.