Na wat algemene informatie over Napa Valley, vandaag een geschiedenislesje over het ontstaan van de wijnbouw in Napa Valley. Wie is de grondlegger van de wijnbouw in Napa Valley en hoe heeft de wijnbouw zich verder ontwikkeld in Napa Valley, zijn vragen waar we vandaag op in gaan.
Geschiedenis van de wijnbouw in Napa Valley
Het was George C. Yount, één van de eerste Euro-Amerikanen die zich in de Napa Valley vestigde, die hier begon met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. De liefde voor druiven probeerde hij ook op zijn kleindochter over te brengen, want hij schonk haar en haar man, Thomas Rutherford , 4 km2 in het noorden van zijn ranch (Rancho Caymus) om daar aan de slag te gaan met wijnbouw. De schoon-kleinzoon deed dat niet onfortuinlijk en produceerde aan het einde van de 18e eeuw wijnen van hoge kwaliteit. Beide heren zijn ook beloond voor hun inspanningen, want naar beide is een stad genoemd; respectievelijk Yountville en Rutherford in Californië.
De eerste commerciële wijngaard werd echter niet door Yount of Rutherford geopend, maar door John Patchet in 1858 en velen volgen dit voorbeeld, waardoor de wijngaarden als paddenstoelen uit de vruchtbare grond van de Nappa Valley schieten en er aan het einde van de negentiende eeuw meer dan honderd wijngaarden in Napa Valley te vinden zijn. Het eerste commerciële wijnhuis wordt dan in 1861 opgericht door Charles Krug, daarna al snel gevolgd door wijnhuizen als Beringer, Inglehook en Schramsberg.
Ook een wijnpad gaat niet altijd over rozen…
Maar het wijnpad gaat niet geheel over rozen en deze regio moet enkele zware tegenslagen overwinnen. Zo krijgen de wijnboeren rond de eeuwwisseling te maken met de plaag van de druifluis, die de beplante oppervlakte halveerden. Na deze plaag, wordt in 1920 de drooglegging opgelegd en heeft tot gevolg dat vele wijngaarden en wijnhuizen niet langer kunnen blijven bestaan. Een klein aantal wijngaarden en wijnhuizen overleeft de drooglegging doordat zij wijn maken voor de kerk (wat wel is toegestaan). De Grote Depressie in de dertiger jaren maakt de misère helemaal compleet. De Tweede Wereld volgt en is ook niet echt een toptijd, maar na de Tweede Wereldoorlog bloeit de wijnindustrie weer helemaal op.
Net voor de Tweede Wereldoorlog weet George Latour, oprichter van de Beaulieu Vineyard, Andre Tchelistcheff naar de Napa Valley te lokken. Deze Russische aristocraat had in Frankrijk oenologie, fermentatietechnieken en microbiologie gestudeerd, een man met kennis dus. Deze Tschelisteff wijdde zich in de Napa Valley aan het verfijnen van de cabernet sauvignon en was de maker van één van de meest iconische wijnen uit de Napa Valley, de Georges de Latour Private Reserva van de Beaulieu Vineyards. Ontelbare wijnmakers leert hij de kneepjes van het vak en hij had dan ook niet voor niets de bijnaam: De leermeester van de Californische wijnmakers.
De wereldwijde doorbraak en bekendheid van de wijnen uit de Napa Valley komt eigenlijk in 1976 als verschillende wijnen uit Napa Valley tijdens een blind proeverij in Parijs (Judgement of Paris) beter worden geclassificeerd dan een aantal hele beroemde Franse wijnen. De wijnwereld stond op zijn kop, want er werden nergens betere wijnen gemaakt dan in Frankrijk toch? Wel dus en de wijnen van Napa Valley staan op de kaart en bekend als wijnen van zeer hoge kwaliteit.
Huidige stand van zaken in Napa Valley
Vandaag de dag wemelt het in Napa Valley van de wijngaarden en zijn er meer dan 450, die nog steeds kwalitatief goede wijnen maken.
Napa Valley is één van de grootste toeristische trekpleisters van Californië. De wijnbouwers, hier in de Napa Valley, waren slim en zetten, als eersten, hun deuren open voor Amerikaanse (en andere) wijnliefhebbers om hen kennis te laten maken met wijnland dat Amerika is. Jaarlijks wordt er in de Napa Valley voor zo’n 1,3 miljard dollar aan wijn verkocht aan toeristische wijnliefhebbers. De Napa Valley telt dan ook honderden proeflokalen waar de toeristen terecht kunnen. Natuurlijk moeten deze toeristen ook ergens verblijven dus ook zijn er genoeg hotels en kent de vallei ook een aantal luxe resorts en vind je er ook uitstekende restaurants, golfbanen en noem maar op, om de toerist het naar de zin te maken.
Overigens weten niet alleen de toeristen hun weg te vinden naar Napa Valley, steeds meer Hollywoordsterren weten dat ook en kopen daar wijngaarden op als investering of als project “A life after the showbizz”.