Er zit muziek in wijnglazen

muziek in wijnglazenDat je met wijnglazen muziek kunt maken, is waarschijnlijk geen onbekend verhaal. Iedereen heeft vast wel eens met zijn vinger langs de rand van een wijnglas gewreven waardoor het wijnglas begon te zingen. Moeilijker is het om een liedje te spelen, maar door de juiste hoeveelheid water in een wijnglas te doen, moet het voor iedereen mogelijk zijn om het do-re-mi-fa-sol-la-ti-do uit wijnglazen te krijgen en zelfs een (simpel) liedje te kunnen spelen.

Waarom zingen wijnglazen?

Wanneer je met je vinger over de rand van een wijnglas wrijft, begint het glas te trillen. Doordat het glas trilt, trilt de lucht in het glas mee, waardoor je een geluidsgolf krijgt. Als je nu water in een wijnglas doet, neemt de hoeveelheid lucht in het wijnglas af en krijg je een hogere toon uit je wijnglas. Door verschillende hoeveelheden water in verschillende wijnglazen te doen, kun je verschillende toonhoogtes produceren.

Natuurlijk vraagt het wel wat oefening om er een (simpel) liedje uit te krijgen, maar oefening baart kunst.

Het is in ieder geval ontzettend mooi om te zien en te horen wat sommige mensen wel niet kunnen met wijnglazen, water en geluid. Kijk maar eens naar onderstaande filmpjes…

Hallelujah op wijnglazen

Glas harpist Petr Spatina weet de meest fantatische geluiden uit wijnglazen te krijgen. Zoals in deze video waarin hij het Hallelujah op wijnglazen speelt.

Muziek in wijnglazen in Skoda reclame..

Dezelfde Petr Spatina laat zijn kunsten zien in een reclame van Skoda (ja, het automerk) en speelt op een enorme hoeveelheid wijnglazen (597 wijnglazen!) een mooi deuntje. Indrukwekkend!

Star Wars

Deze glasharpist weten de o-zo-herkenbare tonen van Stars Wars voort te brengen…

Ook klassieke stukken kun je spelen met wijnglazen

Het Glass Duo speelt Toccata and Fugue in D van J.S. Bach

Zelf leren spelen op wijnglazen?

Denk je nu na het zien van deze kunstwerken: Dat wil ik ook!! In de onderstaande video kun je zien hoe het nou moet, dat spelen op die wijnglazen. Veel plezier! 🙂

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.