Infographic: Mousserende wijnen maken

Mousserende wijnen hebben altijd iets feestelijks. Niks zo feestelijk als een glas met bubbeltjes. Cava of prosecco  of échte champagne;  het maakt van een doodgewone dag een feestdag.  Maar hoe worden mousserende wijnen gemaakt?

Mousserende wijnen maken

Mousserende wijnen beginnen als gewone stille witte wijnen (er zijn ook wel mousserende varianten van rosé en rode wijn). Aan deze gewone, stille witte wijnen wordt, om mousserende wijnen te maken, gist en suiker toegevoegd. Hierdoor ontstaat een tweede gisting.  Deze tweede gisting geschiedt vaak op fles (de eerste in het wijnvat). Door deze tweede gisting op fles te laten verlopen, blijven de koolzuurbelletjes in de wijn gevangen. (méthode traditionnelle of méthode champenoise).

Een andere (en vaak goedkopere) manier bij het maken van mousserende wijnen is het laten verlopen van de tweede gisting in een afgesloten tank (méthode Charmat of cuve close). De kwaliteit is daarbij vaak beduidend minder dan de mousserende wijnen die via de traditionele methode gemaakt worden

Vaak worden de mousserende wijnen, omdat ze een hoge zuurgraag hebben, bij de botteling wat aangezoet (dosage).

( Bron: Productschap Wijn)

Infographic: Mousserende wijnen maken

Fasen maken mousserende wijn

Leuk weetje:

Volgens de verhalen ontdekte men bij vergissing in de 17e eeuw het mousseren. Een monnik die wijn aan het maken was, was zijn fles wijn vergeten. Het gevolg was dat zijn wijn na het bottelen weer was gaan gisten. Toen de monnik deze wijn proefde, riep hij na de eerste slok van de wijn: “Ik proef sterren!” De naam van monnik… Dom Perignon. 🙂

Wil je nog meer weten over champagne en het maken van champagne? Gisteren publiceerden we een filmpje van Hugh Johnson die een heel filmpje heeft gemaakt over Champagne.

Meer infographics over wijn:

Infographic – Je eigen wijnglazen ingooien
Infographic: De ideale temperatuur van wijn
Infographic: Italiaanse wijnen & spijzen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.