De laatste dagen van 2013 zijn aangebroken en nog even en dan verwelkomen we 2014. Vuurwerk en knallende kurken luiden het nieuwe jaar in. Maar wat laat je nu knallen? Een fles champagne of andere mousserende wijn? En welke mousserende wijnen zijn er eigenlijk?
Mousserende wijn
De definitie van mousserende wijn is eigenlijk heel gewoon: wijn waarin zich koolzuurgas bevindt.
Mousserende wijn is er in vele soorten. Van zoet tot droog. De zoetheid van de wijn wordt aangeduid met termen als Naturelle (volledig droog), extra Brut, Brut, Extra Dry (licht zoet), demi – sec, sec en doux (zoet).
Welke mousserende wijnen zijn er?
Champagne
Mousserende wijn mag alleen champagne heten als de wijn afkomstig is uit de Champagnestreek. Champagne wordt gemaakt van drie verschillende druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Een fles champagne is niet zo 1,2,3 gemaakt. Het maken van champagne heeft tijd nodig,
Bekende champagnemerken zijn: Moët & Chandon, Louis Roederer, Taittinger, Bollinger, Krug en Veuve Clicquot. Natuurlijk zijn deze flesjes niet goedkoop en moet je denken aan meer dan 40 euro voor een fles. Prijzen die overigens enorm kunnen oplopen. De duurste Champagne ter wereld is de Heidsieck Diamant bleu 1907, waar tijdens een veiling 206.250 euro per fles voor werd betaald. Maar aan deze Champagne zit dan ook wel weer een speciaal verhaal verbonden. In 1916 werd in de Finse Golf een schip dat op weg was naar Rusland door een Duitse torpedoboot tot zinken gebracht. Aan boord van het schip bevonden zich meerdere flessen Heidseck Diamant Blue 1907, die bedoeld waren voor de Russische tsaar. In 1998 wordt het schip ontdekt en vindt men de flessen champagne die het verblijf in het koude water goed hadden doorstaan.
(Overigens blijkt uit onderzoek dat maar een zeer beperkt aantal mensen het verschil proeft tussen hele dure en goedkopere champagne…)
Cremant
Alle andere mousserende wijnen, die niet gemaakt zijn in de Champagnestreek, vallen hieronder. En ook dit zijn prachtige mousserende wijnen. Vaak genoemd naar de streek waar de Cremant vandaan komt (Cremant d`Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Limoux, etc), weerspiegelen deze wijnen ook de kenmerkende smaken van de gebieden waar ze vandaan komen. Regels met betrekking tot welke druivensoorten er gebruikt worden – zoals bij Champagne – zijn er niet en de cremants kunnen dan ook van verschillende druivensoorten gemaakt zijn.
Cava
Cava; De mousserende wijn uit Spanje. Cava wordt ook wel de Spaanse Champagne genoemd, omdat cava op dezelfde wijze wordt gemaakt als Champagne. De drie belangrijkste druiven, waar cava van gemaakt wordt, hebben namen die klinken als Spaanse dansen : Parelleda , Xarello en Macabeo. En meestal danst cava ook op je tong.
Prosecco
Deze Italiaanse bubbels zijn de laatste jaren ongekend populair geworden. Gemaakt van de druif Glera (meestal aangeduid als de Prosecco druif), worden de meeste Prosecco-wijnen gemaakt via de methode Charmat. De smaak van Prosecco is wel beduidend anders. Daar waar Champagne meer karakter en smaak heeft, is Prosecco meestal meer jong, fruitig en levendig.
Sekt
Sekt de Duitse bubbelvariant, die vaak wordt gemaakt van Riesling gemengd met andere lokale druivensoorten. Ook de Duitse sekt wordt vaak via de Methode Charmat gemaakt (95 procent), maar een kleine gedeelte van sekt komt tot stand via de echte Champagne-methode; de méthode traditionnelle.
Bubbels uit de Nieuwe Wereld
Ook vanuit de nieuwe wijnlanden zie je steeds meer bubbels komen en zie je ook dat bekende champagnemerken daar ook land/wijngaarden opkopen. Zo heeft Moët Domaine Chandon , Taittinger heeft Domaine Carneros en Louis Roederer vermaakt zich 0p de Amerikaanse Roederer Estates.