Mourvedre of Monastrell?

mourvedreDe Mourvedre is toch die blauwe druif die je vaak ziet in een blend van druiven in Zuid-Franse wijnen? Of kunnen we beter spreken van de Monastrell, bekend van Spaanse wijnen waarin de druif de hoofdrol speelt?

De Monastrell is afkomstig van de Spaanse Oostkust in de buurt van Valencia. Daar werd deze druif al voor het eerst bij zijn naam genoemd aan het einde van de 14e eeuw. Zijn naam is afgeleid van het latijnse woord ‘monasteriellu’ ofwel klooster. De exacte oorsprong van de Monastrell ligt hoogstwaarschijnlijk in de regio Camp de Morvedre bij Valencia. Toen de druif in de 16e eeuw zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk lag de naam Mourvedre daarom voor de hand, hoewel die naam pas in de 18e eeuw op schrift werd gezet. De druif wordt soms ook Mataro genoemd, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

De Mourvedre/Monastrell heeft veel warmte nodig om tot volledige rijping te komen. Daarom is de druif vooral te vinden in de Franse wijnstreken Provence en Languedoc-Rousillon. In Spanje wordt de druif op grote schaal aangeplant in de warme gebieden rond Murcia en Castilla-La Mancha. Buiten Europa is de enige significante aanplant te vinden in Californië.

De Mourvedre/Monastrell is een zeer laat in het seizoen rijpende druif, vandaar zijn behoefte aan veel zon en warmte, vooral in de herfst. Het is geen makkelijke druif: hij heeft behoefte aan allerlei mineralen, houdt van diepe kalkachtige bodems en heeft een beperkte opbrengst per hectare. De druiven zijn aan de kleine kant en hebben een dikke, donkere schil. De druif is rijk aan suikers en tannines en geeft daardoor alcoholrijke en stevige, stroeve rode wijnen. Kenmerkende elementen in de wijnen zijn met name bramen, aangevuld met specerijen en peper. Deze druif is zeer geschikt om structuur te geven aan een blend met bijvoorbeeld de Grenache, Cinsault en/of Syrah, zoals in Zuid-Frankrijk. In Spanje wordt echter ook cépage wijn gemaakt van de Monastrell. Daarnaast dient hij als basis in rosé-Cava’s.

Mourvedre of Monastrell?

De aanplant is beduidend groter in Spanje en ook worden daar cépage wijnen gemaakt. Dus: Monastrell!

De redactie.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.