Morgon Beaujolais

Rode wijn Morgon BeaujolaisKijk! Dat is nu eens een grappig samenkomen van verschillende hobby’s. Een fijne fles Morgon gemaakt door een racende meneer uit de Beaujolais. We waren in augustus 2012 met ons klassieke Triumph zijspan in Chimay. U weet wel van dat heerlijke bier. We deden daar mee met de races. Tussen de trainingen en races is er tijd genoeg om eens lekker op de paddock te snuffelen.

De meeste stands staan vol met oud ijzer, gereedschap en geinige t-shirtjes. Een echte wijnbouwer vind je niet zo snel. Het was alsof het zo moest zijn! Mijn oog viel op de stand van deze Jacky Grolet, dozen wijn opgestapeld en wat gezellige glazen om te proeven. Ik had mijn verwachtingen niet al te hoog maar deze ‘cuvee racer’ smaakte mij prima. Veel rood en fris fruit, lekker sappig en soepel drinkbaar. Doosje meegenomen en alvast een flesje koud gezet voor ’s avonds. Licht gekoeld komt het frisse fruitige nog beter tot z’n recht. Nog een stukje Ardenner pate met knappend stokbrood erbij en mijn avond kon niet meer stuk.

Slecht imago Beaujolais

Helaas heeft Beaujolais in Nederland geen best imago. Vermoedelijk komt dat door de enorme plassen dunne en zurige primeur waar we vroeger mee overspoeld werden. Van die ‘paarse tandjes’ wijn die voor een paar euro bij de super te koop waren. Gelukkig gaan die slobbers tegenwoordig bijna allemaal naar Azië en de VS en komen wij er langzaamaan achter dat er ook lekkere wijn uit de Beaujolais kan komen. Dat komt er zeker. In het noordelijk gedeelte van deze streek bestaat de ondergrond grotendeels uit graniet die de wijn wat steviger en krachtiger maakt. Alle 10 cru’s komen ook uit het noordelijk stukje, zo ook deze Morgon. Deze wijnen hebben net meer vulling, meer smaak en meer kracht. Heerlijk ook om ’s zomers een beetje gekoeld te drinken met een gegrilld kippetje of kalfsvlees erbij. Duur deze cru’s? Dat valt best mee. Bij de meeste wijnspeciaalzaken tussen de 7 en 10 euro per fles. Ik had geluk met de Morgon. Kreeg doosje mee voor 3 tientjes. Maarja, dat is de mazzel van dezelfde hobby als de wijnboer hebben.

Kaartje Morgon Beaujolais

1 Reactie
 1. Hallo Ella,
  Eindelijk een leuk verhaal, en nog waar ok over de Beaujolais wijnen, en dan met name over de Cru’s.
  Om het op z,n Frans te zeggen “Chapeau”
  Je hebt helemaal gelijk als het gaat over de goedkope Beaujolais.Er zijn evenwel nu ook in Nederland een aantal wijnwinkels en importeurs die zeker wel een goede Cru van de Beaujolais in huis hebben.
  in Apeldoorn zijn we o.a. gezegend met een Henri Bloem filiaal waar ze wel degelijk goede, en zeer smakelijke Beaujolais hebben
  Gelukkig komt de goede smaak weer terug.
  Henk Muller

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.