Jonge rose

Het is wel degelijk zo dat het gros van de rose’s (en dan zeker de voordelige uitvoeringen) zo jong als mogelijk gedronken moeten worden en daarbij is de stelregel dat ze 2 jaar gedronken kunnen worden.
Bijvoorbeeld: De 2013 jaargang komt beschikbaar in 2014 en kan dan het best in 2014 of 2015 gedronken worden.
Bij de supermarkt bulk rose’s is het devies deze of over te slaan (leven is te kort voor slechte wijn) of uiterlijk jaar na botteling te consumeren.

Heel andere maatstaven gelden voor de over het algemeen duurdere top-rose’s die battonage op hun eigen droesem hebben gehad voor een langere periode (en dan een koude lange INOX opvoeding of opvoeding op houten vaten).
Wijn die een lang(er) gistingsproces heeft doorgemaakt, is levenskrachtiger dan wijn die snel gegist is.

Deze rose’s zijn vaak lekkerder naarmate de jaren verstrijken. De wijn smaakt wat volwassener en het zuur en het fruit zijn beter geïntegreerd. Goede voorbeelden van rose’s die juist lekkerder zijn als ze 2 of 3 jaar oud rijping hebben gehad zijn de wijn van Domaines Ott, Minuty en de top modellen van Domaine Tropez (de Tropez Rose, White Rose en Black Rose). Ook de rose van Domaine de la Garreliere en de toscaanse Albia smaken beter na een paar jaartjes.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.