Miraval wijnen! Een echte ontdekking

miraval matthieu en ik
Dit ben ik met een mega fles rosé van Miraval en naast mij staat Matthieu Perrin. Voor de duidelijkheid ik ben natuurlijk rechts te zien.

Precies één week geleden. De dag waarop ik getuige mocht zijn van een geweldige masterclas Miraval onder leiding van Matthieu Perrin (ja hij is zeer zeker een familielid van de familie Perrin die bekend zijn van Château de Beaucastel & Miraval!). Hij vertelde ons vol passie het verhaal achter Miraval, de vinificatie en de andere wijnen van Miraval. Ze zijn namelijk toch het beroemdste vanwege de rosé en nog een hoop andere dingen maar die zal ik zo uitvoerig uiteenzetten. De locatie was ook niet bepaald onaangenaam. We werden ontvangen in het Harbour Café te Amsterdam. Kijk zo komen wij van Wijnbloggers nog eens ergens. Wat een straf.

De geschiedenis van Château Miraval

Chateau Miraval kent een rijke geschiedenis. Zo heeft Thomas van Aquino, een Italiaanse filosoof theoloog, die in de Middeleeuwen één van de invloedrijkste personen was op het gebied van theologie en wijsbegeerte, er verbleven toen hij op reis was (1252). Ook was het jarenlang in bezit van de Italiaanse familie Orsini, een invloedrijke familie die menig Paus heeft geleverd.

Aan het begin van de twintigste eeuw was het Chateau van uitvinder Joseph Lambot. De naam zegt je misschien niks, maar hij heeft toch wel iets belangrijks uitgevonden, namelijk het gewapend beton. Ook Jacques Loussier, gepassioneerd wijnliefhebber en bekende jazzpianist heeft het chateau in eigendom gehad. Deze Jacques bouwde er de Studio Miraval, waar beroemde musici als Pink Floyd (zij namen The Wall hier op), Sting, Sade en de Cranberries hun platen opnamen

Inmiddels is in 2008 het Château gekocht door het Hollywood stel Brad Pitt & Angelina Jolie. De wijnkelder stamt uit begin 19de eeuw en is in de jaren ’90 vernieuwd; de houten vaten rusten in de kelder van de oorspronkelijke boerderij (rond 1300) die in 1995 geheel werd gerenoveerd. De wijngaarden rondom het Château liggen tegen een helling op 350 meter hoogte, dat maakt de Miraval wijnen zo elegant en verfijnd.

miraval flessen roséDe wijnen van Miraval

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben dus de krachten gebundeld met de Perrin-familie van Chateau Beaucastel om wijn te produceren op hun Chateau Miraval. Dit betekent dat de familie Perrin verantwoordelijk wordt voor zowel het maken van de wijn van het chateau als voor de distributie van de wijn.

‘The terroir, the freshness that comes from the altitude, and the exposition of the vines are all incredible,’ zegt Marc Perrin op Decanter.com. ‘For us as winemakers, it’s a wonderful opportunity to work with grapes that we know well, in an environment where striving for quality is the most important thing.’

Met de komst van de familie Perrin op het chateau zullen er een aantal veranderingen worden doorgevoerd. Zo zal er een geologisch onderzoek naar de bodem worden uitgevoerd en zal men bepaalde druivenrassen, zoals de Mourvèdre, gaan enten.

‘The focus will now be more about Miraval itself that any specific cuvée,’ said Perrin. ‘They (the Jolie-Pitts) want to ensure they are making the best Provence wines they can. They were present at the blending sessions this year, and are relooking at everything from the installations in the winery – where we have already switched to stainless steel tanks – to reworking the labels across the range of wines.’

Welke wijnen heb ik geproefd?

miraval alle wijnenNaast de rosé maakt Miraval ook witte en rode wijn. De witte wijn is al op de goede weg en de rode wijn heeft nu de status Vin de France. Het is de bedoeling dat er in de toekomst uitzonderlijk goede rode wijnen geproduceerd moeten worden. De omstandigheden zijn goed genoeg. De wijnen werden eerst een voor een geschonken en voorzien van commentaar. Later op de middag werden alle wijnen met vier heerlijke gerechten geschonken en was het de bedoeling zelf te ervaren welke wijn het beste bij het gerecht zal passen. Ik heb alle vier de wijnen mogen proeven.

1. Miraval Coteaux Varois 2015
2. Miraval Côtes de Provence Blanc 2014
3. Miraval Rosé 2015
4. Miraval Rouge 2014

De rosé is nu nog het pareltje van Miraval. Een lichte wijn die complex genoeg is om het een bijzondere wijn te laten zijn. De rosé heeft de elegantie van een witte wijn en de complexiteit van een rode wijn. Echt een aanrader! Ik ben benieuwd naar de rode wijn over een aantal jaren. Ik denk dat we nog aangenaam verrast gaan worden door deze ambitieuze wijnmakers met een Hollywood tintje.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.