Minder Grüner Veltliner in Oostenrijk

Grüner VeltlinerLate vorst tijdens de oogstperiode in 2012 heeft ervoor gezorgd dat er beduidend minder Grüner Veltliners zijn. Men voorziet dan ook een Oostenrijkse witte wijn-tekort dat zal leiden tot hogere prijzen.

Grüner Veltliner oogst 2012

Eind mei werd Oostenrijks grootste Grüner Veltliner  regio Niederosterreich getroffen door vorst en dit heeft ervoor gezorgd dat de oogstopbrengst die bij een normale oogst een productie van 1.6 miljoen hectoliter wijn geeft, de oogst van de Grüner Veltliner in 2012 slechts 1.1 miljoen hectoliter wijn zal geven.

De totale oogst van 2012 leverde sowieso minder dan gemiddeld op. In totaal leverde de oogst van 2012 2,1 miljoen hectoliter wijn, 400.000 minder dan het Oostenrijkse gemiddelde over 5 jaar.

Stijgende prijzen

De lagere oogstopbrengst van de Grüner Veltliner heeft tot gevolg dat Oostenrijkse wijn niet langer meer voor een appel en een ei te verkrijgen is en er mee betaald zal moeten worden voor wijn, die gemaakt is van de Grüner Veltliner. Maar volgens Willi Klinger, algemeen directeur van de Austrian Wine Marketing Board (AWMB), hebben Oostenrijkse wijnproducenten de consumenten, uit zowel binnen- als buitenland, weten te overtuigen van de kwaliteiten van hun Oostenrijkse wijnen én, dat is misschien nog wel belangrijker, deze consumenten ervan weten te overtuigen dat je voor kwaliteit ook een eerlijke prijs moet betalen. En dat is van groot belang voor de toekomst van wijnbouw in Oostenrijk.

Het verminderde aanbod in 2012 heeft inderdaad geleid tot hogere prijzen, voor zowel Oostenrijkse bulkwijn als de Oostenrijkse wijn die al gebotteld is. De stijgende prijzen hadden in 2012 ook geen invloed op de verkochte hoeveelheid. Sterker nog de export nam zelfs met 1,5%  toe tot 46 miljoen liter wijn én de opbrengst hiervan steeg zelfs met 2,25 procent tot, tussen de 128,5 miljoen en 170,8 miljoen euro.

Oostenrijkse export

Duitsland blijft de belangrijkste exportmarkt van Oostenrijk, wat neerkomt op dat 60 procent van alle verkochte wijn naar Duitsland gaat. Buurman Zwitserland volgt Duitsland en is dus de op één na grootste importeur van Oostenrijkse wijn, gevolgd door de Verenigde Staten op de derde plek.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.