Millesimes Alsace zet de Elzas op de kaart

Sidonie_millesimes, MillesimesAfgelopen maand vond de tweejaarlijkse internationale wijnbeurs in Colmar plaats. Op Millesimes Alsace lieten 99 producenten ruim 700 wijnen proeven, waarvan het overgrote deel Riesling. Net als twee jaar geleden zijn we afgereisd naar Colmar om veel te proeven, kennis te maken met bekende maar ook minder bekende wijnhuizen en om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Het valt direct op dat de Elzas de afgelopen jaren een dusdanige grote kwaliteitsslag heeft gemaakt dat de wijnstreek weer tot een van de interessantste van Europa maakt. Je ziet een nieuwe generatie die nu meer invloed krijgt. Steeds minder zoet en meer nadruk op de expressie van het druivenras en de invloed van het terroir. Riesling is een druivenras dat zich hier uitstekend voor leent. Persoonlijk ken ik geen beter druivenras dat zo in staat is om het karakter van het terroir terug te laten komen in de wijn. Op Millesimes Alsace waren daarom vele Riesling wijnen te proeven, meestal afkomstig van één van de 51 Grand Cru’s. Dit zijn wijngaarden die dusdanig hoge kwaliteit wijnen voortbrengen dat ze de Grand Cru status hebben. Het stelt ook extra eisen aan de wijn wat betreft opbrengt en uiteindelijke kwaliteit van de wijn zelf.

millesimes_alsace, MillesimesWe kunnen onmogelijk alle wijnen die we hebben geproefd hier bespreken. Wel enkele opvallende ontdekkingen. Clé de Sol, een wijnboer met slechts 3 hectare in Ribeauvillé. Biologische en doet vrijwel alles met de hand. Zeer te spreken over hun Grand Cru Schlossberg 2013. Floraal, veel expressie, jodium, rabarber, straffe krachtige zuren. Echte gastronomische Riesling. Ook hun Pinot Noir Kalkofen 2014 is excellent. Zeer lage opbrengst, ongefilterd, geen sulfiet toegevoegd en wordt met de hand afgevuld. Is nog erg jong, dus veel pittige tannines maar ook laurier, dropjes, bosvruchten.

De Gusteve Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2010 was één van de uitschieters tussen de vele Rieslings. Mooie structuur, grapefruit, rijpe peer, abrikoosjes, tijm. Prachtige wijn. Net als de Trimbach Riesling Cuvée Frederich Emily 2009, mooi rijpe Riesling verfijnde mineraliteit. Natuurlijk Albert Boxler, met de Riesling Grand Cru Sommerberg 2014 mag niet onbesproken blijven. Gebrande noten, tijm, basilicum, peer, grapefruit, citrus en wat witte peper. Typische Sommerberg Riesling. Lekker complex.

Voor echt goede Pinot Noir uit de Elzas, moet je op zoek naar één die afkomstig is van de Grand Cru Hengst. Albert Mann had zijn Pinot Noir H 2013 meegenomen. Heerlijke Pinot Noir met gestoofd fruit, framboos, vanille, kersen, kooltjes en straffe tannines. Niet goedkoop maar wel erg lekker.

De meest bizarre Crémant d’Alsace (mousserende wijn uit Elzas) kregen we bij Frey-Sohler in ons glas. Maar liefst 7 jaar gerijpt op eigen gistcellen.  De Crémant Riesling Vintage 2007 Cuvée Marc Veyrat moet je gewoon proeven en van genieten. Kortom er is heel veel moois te ontdekken uit de Elzas. Het imago van logge oudbollige wijnen heeft de Elzas de laatste jaren definitief van zich afgeschud. Als je warm loopt voor terroirwijnen en ook biologisch wijnbouw ziet als de toekomst, kan je niet meer om de Elzas heen.

Jurgen van der Sloot
Wijnimporteur
www.domainealsace.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.