Mijn eerste wijn blog

wijn - Wat is wijn - Wijn column van Sidney Rubens over wijn en zijn eerste alcoholervaringWijn! Wat is wijn? Druivensap met alcohol? Ja, dat is wel wat ik altijd dacht. Zeker toen ik me voor eerst bezatte met een fles witte wijn uit Duitsland. Welke? Ik zou het echt niet meer weten. Wat ik toen wel wist, was dat het druivensap met alcohol was en dat ik het nooit meer zou aanraken. Laat staan proeven. Hoe anders het dan toch kan lopen…

 

De allereerste keer….

Ik weet zeker dat iedereen wel eens iets gedronken dan wel gegeten heeft, wat hij of zij toen niet lekker vond, maar nu heerlijk vind. Ik moet je zeggen dat ik dat als eerste met pils had. Wat was dat bitter, zeg. Bah! Maar overgehaald door mijn maten om het vooral niet te laten staan, want ja dan hoorde je er niet meer bij, kneep ik dan toch mijn ogen dicht en ging gedwee aan het gerstenat. En zo zal een ieder zijn eigen herinnering hebben aan zijn eerste glaasje alcohol.

Echte wijn….

Toen ik de horeca inrolde, ging ik in eerste instantie aan de slag als kok. Keurig één dag in de week naar school (in Nieuwegein) om daar de theorie onder de knie te krijgen en vervolgens 4 / 5 dagen deze in de praktijk te brengen.  Mijn eerste leerbedrijf was de Koninklijke Jaarbeurs, waar verschillende keukens waren. Natuurlijk moest ik onderaan beginnen en dat betekende op dag één ruim 3000 broodjes smeren voor een beurs. Welke? Ik zou het niet meer weten.

wijn voorraadkastToen mij ook nog gevraagd werd of ik deze naar de Hallen aan de overkant wilde brengen, dacht ik: “Waarom ik?”. Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit mijn eerste echte wijn kennismaking zou worden. Tuurlijk had ik tijdens kerst of verjaardagen wel eens een glaasje wijn geproefd, maar lekker was en vond ik dat niet. En buiten die ene keer dan was het daar ook bij gebleven. Maar enfin, nadat ik de broodjes naar, een in mijn ogen, gigantische hal gebracht had, liep ik terug naar de Jaarbeurs keukens en nam de lift. Nog nieuw gebouw, stapte ik daar op de verkeerde verdieping uit. En op deze “verkeerde” verdieping bevond zich het walhalla van menig alcoholist: de drankafdeling. Een voorraadkast, of misschien is lokaal een beter woord, vol met allerlei lekkers of niet.

Voor deze ‘kast’ stond een balie, vanwaar één van het meest vriendelijke paar ogen mij aan keken. Later bleek dat het niet alleen vriendelijke ogen waren, maar ook lichtelijke aangeschoten ogen waren. De schatbewaarder van deze “kast” mocht alle restjes die overbleven proeven, vond hij en zo geschiede. “ Zo jongeman, heb jij wel eens een echt mooie wijn geproefd “ vroeg hij me, Waarop ik natuurlijk antwoorde: ‘ Ja natuurlijk “. Dat was mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste fout. Door deze “fout” mocht en kon ik elke dag bij mijn inmiddels grote vriend langs en liet hij mij alle restjes proeven, die ik aankon zonder gesnapt te worden. Want ja 15 jaar en elke dag wijn proeven, dat is nog steeds niet gezond. Maar wel lekker!

En het heeft er voor gezorgd dat ik ondertussen ook weet dat dat wijn niet alleen uitgeperste druiven zijn, die je laat vergisten, waardoor er alcohol vrij komt…..

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.