Meursault – Blagny 1er Cru la Pièce Sous le Bois

Meursault wijnen behoren tot de top van de witte bourgogne wijnen. De wijngaarden liggen rondom het dorp Meursault (in Beaune). Deze kwaliteitswijnen zijn rijk aan smaak, maar tegelijk ook heel verfrissend. Binnen deze appellation zijn geen grand cru’s te vinden en is premier cru het hoogst haalbare. Net buiten Meursault, op de grens met Puligny-Montrachet, ligt het gehucht Blagny (1264 inwoners), waar deze wijn vandaan komt. De wijngaarden in dit hooggelegen dorp hebben een steenachtige ondergrond. Een aantal wijnen behoren tot de Meursault premier cru, zoals la Pièce Sous le Bois bijvoorbeeld.

De Druif

De Chardonnay druif, die z’n oorsprong kent in het Franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne, gedijt goed in zowel koele als warme klimaten. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol).

Wat de Chardonnays kenmerkt, is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De wijnen van deze druif kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. En enfin et surtout: de Chardonnay vormt de basis voor Champagne en voor de beroemde Meursault wijnen.

De wijn Meursault-Blagny 1er Cru la Pièce Sous le Bois (DOMAINE SYLVAIN LANGOUREAU, JAAR: 2014)

Meursault-Blagny
Witte Bourgogne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de geoogste Chardonnay druiven, maakt wijnboer Sylvain deze bijzonder fraaie witte wijn. Sylvain Langoureau exploiteert deze wijngaard (heeft in totaal ongeveer 10 ha wijngaarden verspreid over een 16 tal verschillende appellations) en produceert ter plekke ook de wijnen. De ligging is  perfect; op de oostelijke/zuidoostelijke helling en heeft een diepe toplaag (goed voor de smaak!). Dat proef je en zie je aan de kleur, die minder bleek is als de andere Meursault wijnen. De druiven worden vergist en gerijpt op eikenhouten vaten. Om de wijn meer concentratie en finesse te geven, is tijdens de rijping langer contact geweest met de uitgegiste gistcellen (dus een stevige krachtpatser).

Verder is het een prachtig goudgeel gekleurde wijn, intens en met verfijnde geuren van rijp wit fruit (appel/peer en meloen), rijp geel fruit (abrikoos?), boter en eikenhout (vanille). De stevige, krachtige smaak is mooi droog en heeft een lang aanhoudende afdronk. Aanbevolen bij stevige visgerechten zoals zeetong of verfijnd gevogelte zoals kwartel.

Nu op dronk, met gemak lang te bewaren (3 – 5 jaar).

Tchin-tchin!

Te koop bij Margaret Wines

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.