Merlot: lekker rood?

merlotTwee weken geleden schreven we over de Cabernet Sauvignon. De eerstvolgende druif waar we dan aan denken is de blauwe druivensoort Merlot, vanwege zijn vele prachtige blends met de Cabernet Sauvignon in wereldberoemde Bordeaux wijnen als de Château Latour (Pauillac). En die we natuurlijk ook kennen van wereldberoemde cépage wijnen zoals de Pétrus uit de Pomerol en diverse grootheden uit het Saint-Emilion gebied.

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent.

De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noord-Oosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer.

Traditioneel werd de Merlot vaak geblend met de Cabernet Sauvignon, om de wijn daarvan soepeler en zachter te maken. Maar inmiddels is de Merlot volledig geaccepteerd als zelfstandige druif waarvan fantastische rode wijnen kunnen worden gemaakt. Zijn populariteit is natuurlijk ook te danken aan de groeiende populatie wijndrinkers die houdt van toegankelijke – zachte, fruitige, soepele – rode wijnen. Bijzonder is dat de Merlot ook als tafeldruif kan worden gegeten.

Geeft de Merlot druif lekkere rode wijn?

Of het nou samen met de Cabernet Sauvigon is of zelfstandig, de Merlot geeft heerlijke wijnen. Een volmondig ja dus!

De redactie

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.