Grappige video over de geschiedenis van Merlot

merlot

De Merlot is naast de Cabernet Sauvignon de meest geproduceerde druif ter wereld. Reden voor de Gundlach Bundschu Winery om de geschiedenis van de Merlot druif op grappige wijze te verfilmen. In de onderstaande video zie je de geschiedenis van deze “ondergewaardeerde” druif in vogelvlucht. Echt een aanrader!

De geschiedenis van de Merlot

De Merlot druif

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent.

De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noord-Oosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer.

Traditioneel werd de Merlot vaak geblend met de Cabernet Sauvignon, om de wijn daarvan soepeler en zachter te maken. Maar inmiddels is de Merlot volledig geaccepteerd als zelfstandige druif waarvan fantastische rode wijnen kunnen worden gemaakt. Zijn populariteit is natuurlijk ook te danken aan de groeiende populatie wijndrinkers die houdt van toegankelijke – zachte, fruitige, soepele – rode wijnen. Bijzonder is dat de Merlot ook als tafeldruif kan worden gegeten.

Deze week ook op Wijnbloggers.nl
Wijn makende wondermachine The Miracle Machine een grote grap
Nieuw wijn bier van D’Achouffe op de markt: Chateau D’Ychouffe
Een weekend vol met wijnproeverijen
Verkiezing Beste Huiswijn van het Jaar komt er weer aan!
Glas wijn op? Laat je rijden… Vooral als je wat ouder bent
Meer dan 7 uur werken voor een fles wijn

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.