Megavino 2012

Megavino 2012Oostenrijk het verrassende gastland op Megavino 2012

Oostenrijkse wijn is sinds enkele jaren bijzonder hip en trendy. Ook in ons land waar de export in nauwelijks 5 jaar tijd verdubbelde. Megavino 2012 kan zich dan ook geen mooier gastland inbeelden!

Klein maar o zo verscheiden

Wijnland Oostenrijk is qua oppervlakte en productie een vrij bescheiden wijnland. Het telt zo’n 46.000 ha wijngaarden, voornamelijk gesitueerd in het oosten en zuidoosten van het land, goed voor een jaarlijkse wijnproductie van 2,5 miljoen hl of zo’n luttele 1% van de wereldwijnproductie. Het komt hiermee ‘slechts’ op een 18e plaats op de wereldranglijst. En die relatief kleine wijngaard wordt ook nog eens gedeeld door meer dan 20.000 wijnproducenten wat betekent dat de gemiddelde oppervlakte per domein met 2,26 ha bijzonder laag ligt.

De wijngaarden strekken zich uit over 4 wijnregio’s: Niederosterreich is veruit het grootste gebied met 27.128 ha wijngaarden, nadien volgen Burgenland (13.840 ha), Steiermark (4.240 ha) en Wenen (612 ha). Binnen die 4 regio’s vinden we nog 16 wel afgebakende  wijngebieden die de status DAC (Districtus Austriae Controllatus) mogen dragen. Ze weten zich te onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl.

Ook al opvallend: de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35! En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner die bijna de helft van de witte aanplant voor z’n rekening neemt. Nadien volgen riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot noir en sankt laurent.

Maar juist dat grote aantal producenten én druivenrassen, aangeplant op telkens weer een ander terroir, maakt het land toch zo boeiend. Weinig wijnlanden die met zoveel verschillende wijnstijlen kunnen uitpakken als Oostenrijk. En, niet onbelangrijk detail, Oostenrijk heeft dan ook nog eens de strengste wijnwetgeving ter wereld!

Wijn beurs MontevinoInvoerders én producenten op Megavino 2012

Op Megavino palmt Oostenrijk het centrale gastpaviljoen in. Een fraaie en hypermoderne stand die plaats biedt aan zowel de belangrijkste invoerders, wijndomeinen die reeds in ons land vertegenwoordigd zijn, en ook een 20-tal producenten die voor het eerst hun wijn in België voorstellen. Een unieke kans dus voor de bezoeker om een ruim assortiment Oostenrijkse wijnen voor het eerst te ontdekken en de wijnbouwers in hoogsteigen persoon te ontmoeten. Nog op de stand, een eigen ‘Tasting Room’ waar drie dagen lang non stop becommentarieerde Oostenrijkse themaproeverijen plaatsvinden.

Megavino gaat er dan ook prat op de grootste delegatie Oostenrijkse producenten én wijnen ooit in ons land te mogen verwelkomen!

Record aantal wijnlanden op Megavino 2012

Naast gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers zijn o.m. Italië – dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! – met een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met een forse delegatie uit de regio Pisa,  en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.

Spanje is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de producenten uit Navara als ‘eregast’; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat de regio’s Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch ‘proeftheater’ als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië, twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt verrassend uit met de ‘Nacht van de Luxemburgse Crémants’ op de openingsavond van Megavino.

Nieuwe landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende workshops, demo’s en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen, allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.

Megaspirits almaar groter

Drie jaar terug voor het eerst op de beursvloer: Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt ook dit jaar opnieuw gevoelig uitgebreid. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwoordigd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. Ongetwijfeld dé ideale afsluiter van uw bezoek aan Megavino.

Praktische info Megavino 2012

Megavino 2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo

Openingsuren: vrij 19/10 van 18 tot 23u00, za 20/10 van 12 tot 20u00, zo 21/10 van 10 tot 19u00, ma 22/10 van 10 tot 18u00

Toegang: 10€, degustatieglas en catalogus inbegrepen

Info Megavino: megavino@vinopres.comwww.megavino.be

Info Oostenrijkse wijn: austrian-wines@skynet.bewww.winesfromaustria.com

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.