Meer alcohol in wijn dan aangegeven op het etiket

wijn boeienEen aantal dagen geleden las ik een artikel met de volgende titel: ‘Wijn bevat meer alcohol dan aangegeven op het etiket’ (bron: www.nu.nl). Ik denk dat velen van jullie dat ook mee hebben gekregen of het wellicht al wisten dat kan natuurlijk ook. Ik schrok daar wel een beetje van. Al is het maar een paar procent we worden gewoon voorgelogen. Want dat is het, niets meer en niets minder. Je kan er blijkbaar niet meer vanuit gaan dat de informatie die je als waarheid aanziet dat dus helemaal niet hoeft te zijn.

Het artikel kaartte het volgende aan: ‘In veel flessen wijn zit meer alcohol dan op het etiket staat aangegeven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. De onderzoekers namen monsters van 100.000 verschillende wijnen, om tot de conclusie te komen dat bijna 60 procent van de wijnen 0,42 procent meer alcohol bevat dan vermeld op het etiket. Het grootste verschil tussen tussen het daadwerkelijke alcoholpercentage en het percentage dat op de fles vermeld staat, zit in Chileense en Spaanse rode wijnen. (bron: www.nu.nl)’ Het onderzoek is dus afkomstig van een universiteit in Californië. En volgens mijn hebben de Amerikanen er zelf ook een handje van om ietwat af te wijken van de exacte alcoholpercentages op het etiket zelf. Een wijn die net boven het normale percentage zit wordt ietwat naar beneden gehaald en wijnen die net onder dat percentage zitten worden dan weet een beetje opgevoerd. Allemaal gegevens die dus in wezen helemaal niet waar zijn.

Nu we het toch over Amerika hebben vind ik dat er nog een rare wet m.b.t. tot wijn is die mij opviel tijden het bestuderen van Amerika als wijnland. Namelijk de volgende regel:

-De druiven komen voor minimaal 75 procent uit de staat (state) die op het etiket vermeld staat. In Californië is dat percentage zelfs 100 procent. Voorbeeld van een state: New York-

Het kan dus zo zijn dat een wijn voor 1/4de bestaat uit niet vermelde druivenrassen en dan ook nog eens meer of minder alcohol bevat. Ik vind het raar. Ben ik de enige?

Laat je mening horen door te reageren op dit artikel.

Fijne zondag nog!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.