Meer over Port wijn, het vervolg

A Douro Port of the 19th century of the antique liquor collection of Bay van der Bunt of the Netherlands is seen in Breda

De Portproeverij van Cockburn’s Port heeft de nodige indruk op ons, van Wijnbloggers, gemaakt. Vandaar dat we wat vaker aandacht besteden aan port. Port is zeer de moeite waard om te drinken en is ook gewoon erg lekker. In het eerste artikel hebben we al verteld dat Nederland de 2e markt voor port wereldwijd is. Verder zijn we ingegaan op wat port is en een stuk geschiedenis van de port. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten port. Net als wijn zijn erg rode verschillen en smaken. Er is een ruime keuze en dat maakt port drinken erg leuk.

Welke soorten Port Wijn zijn er?

  • Ruby Port: De meest bekende en meest gedronken port is de Ruby Port. De Ruby port is mooi diep rood van kleur, heeft een heerlijke geconcentreerde smaak wat op jam of confituur lijkt. De Ruby port wordt na het persen, gisten etc..,voor een paar jaar opgeslagen. Meestal in stalen tanks, waardoor de smaak fis fruitig blijft. De port rijpt verder op de fles.
  • Tawny Port: Tawny port is een taankleurige (bruinige) port welke op houten vaten rijpt. De Tawny Port heeft een aantal jaren (minimaal 3 tot 7 jaar) op houten vaten gelegen. Daardoor wordt de port lichter van kleur, zachter en krijgt meer noot of karamelachtige smaaktonen.
  •  Vintage Port: De Vintage Port wordt alleen in topjaren gemaakt van de beste druiven van de wijngaard. Deze port wordt snel gebotteld en gaat zich daarna tientallen jaren ontwikkelen op de fles. De vintage port is daardoor een stuk duurder dan andere Port wijnen. De oudere vintage port kan droesem zitten. Dus decanteren!  De smaak van vintage port is geconcentreerd en krachtig. Qua kleur is deze diep donker paars bijna zwart.
  • Rosé Port: Port is bezig met een vernieuwingen slag om het jongere publiek voor zich te winnen. Naast cocktailsmet port is er sinds 2009 Rosé port. Net als de normale port wordt deze gemaakt, echter is het contact met de schillen voor de vergisting minder lang. Hierdoor blijft de rosé port mooi licht van kleur en blijft deze rozig. Ook is de port frisser, fruitiger en zoeter dan de andere Ports soorten. Ook kun je deze port prima gekoeld drinken.
  • Witte Port:
 Witte Port wordt gemaakt van witte druiven en niet zoals bij wijn ook van lauwe druiven. De witte port moet minimaal 3 jaar op vat liggen om te rijpen. Witte port is frisser en heeft smaken van exotisch fruit. Witte Port wordt ook steeds meer in Cocktails gebruikt als vervanger voor rum, tequila of andere sterke drinken.

Port en Kaas

Tja, Port en kaas is een mooi combinatie. Beide weten elkaar mooi aan te vullen ne je tong te strelen. Probeer eens een wat harde Hollandse kazen te combineren met Port. Suggesties: Goudse, Oude Edammer of de zachte schapenkaas van Texel.

1 Reactie
  1. Nog even een aanvulling op de portrubriek en dan met name ontrent de combinaties met kaas; mijn ervaring is dat een cabrales picos, Spaanse blauwschimmel van zowel koeien-, geiten- alsook schapenmelk, een bijzonder smaakvolle combinatie is met een vintage of LB vibtage port. Bij een mooie tawny, een gerijpte of colheita kun je ook eens jamon Iberico proberen, een op de tong smeltende ham van het Spaanse zwartpootvarken dat uitsluitend met eikels gevoerd wordt. Hemels!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.