Meer over Port wijn

Gisteren schreven wij van wijnbloggers over Port wijn en de Portproeverij van Cockburn’s Port. Is het voor wijnliefhebbers, zoals wij van wijnbloggers zijn, interessant en lekker om regelmatig een glas Port wijn te drinken? Wij van wijnbloggers kunnen daar volmondig ja op antwoorden! Port is eigenlijk zeer de moeite waard om te drinken en er wordt, volgens ons, te weinig aandacht aan besteed. Vandaar dat we hier op wijnbloggers regelmatig ook aandacht (gaan) besteden aan Port. In het vorige artikel hebben we al verteld dat Nederland de 2e markt voor port wereldwijd is. De Fransen drinken (28%) het meeste port en daarna de Nederlanders met ongeveer 15% en dat de voorkeur van de Nederlanders de Ruby port is, wat ongeveer 62% van de ingevoerde portwijn is. Tja, voldoende reden dus om het onderwerp port eens goed uit te diepen.

DouroWat is Port wijn?

Port wijn is een met Alcohol versterkte wijn uit Portugal. Om precies te zijn uit het wijngebied de Douro (Noord Portugal). De naam port is afkomstig van de stad Porto. Port wijn is een zoete rode, witte en tegenwoordig ook rosé wijn. Vaak geserveerd als aperitief of als dessertwijn (bij kaas). De naam Port is beschermd en mag alleen gevoerd worden als de wijnen uit het Doura gebied komen. Als versterkte wijn is port redelijk bekent en gerespecteerd. Port heeft een rijke traditie die ver terug gaat en verbonden is met de rijke geschiedenis van Europa. Door problemen met het vervoer van wijn naar Engeland en de behoefte aan sterk alcoholische wijnen, werd er alcohol toegevoegd aan wijn. Hierdoor bleef de wijn goed tijdens het vervoer  en zo ontstond dus een met alcohol versterkte wijn wat uiteindelijk Port is geworden zoals wij deze nu kennen.

Geschiedenis van de Port

Aangezien port een versterkte wijn is kun je stellen dat de geschiedenis van Port net zo ver terug gaat als die van wijn. Echter is het versterken van wijn iets wat later gebeurde. De portstreek en wijnstreek van Portugal is de Douro vallei. Daar wordt daar al sinds de tijd van het Romeinse rijk wijn gemaakt. De romeinen waren gek op wijn en als het klimaat maar even goed was en het mogelijk was om druiven te planten dan werden er direct gaarden aangelegd. De reden van ontstaan voor menig wijngebied ligt dus bij de romeinen. Zo ook dus in de Douro, het port gebied van de wereld.

Vanaf de 15 en 16e eeuw ontwikkelde Portugal zich tot een belangrijk zee verkennend land in Europa. In de 16e eeuw was Portugal erg belangrijk als het gaat om ontdekkingsreizen, met name door de strategische ligging werden vele reizen vanuit Portugal gestart. Portugal was dan ook een tijd lang de grootste koloniale mogendheid. Door handig gebruik te maken van de passaatwinden was het vrij makkelijk om naar Afrika, Indië of Brazilië te varen en onderweg waren er de nodige Portugese havens waar men veilig kon overnachten en kon genieten van de Portugese wijnen.

Dat veel porthuizen Engels zijn is geen toeval. In de middeleeuwen was er al een levendige handel van wijnen vanuit Zuid-Europa naar Noord-Europa. Het Noorden van Europa was verzot op wijn en met name in wijnen met een hoog alcoholisch gehalte. Daarnaast was er bij de Engelse wijndrinkers een voorkeur voor zoete wijn. De Engelsen hebben dan ook al in de 15e en 16e eeuw een goede reputatie op het gebied van malvezij. Malvezij is het maken van zoete wijn en malvezij wijn is een middeleeuwse zoete wijn waarvan men door snelle gisting en het koken van de wijn er een zoetige en geurende wijn ontstond. In de vroege middeleeuwen kwam deze wijn uit Chania op Kreta maar ook van andere Griekse eilanden. De Engelsen wisten de zoete (versterkte) wijnen te verfijnen en zo ontstonden later Port, Malaga, Madeira, Sherry en Marsala, stuk voor stuk beroemde wijnen met een sterk alcohol percentage.

Middeleeuwse schepenHet succes van Port is ontstaan doordat Engeland regelmatig in onmin leefde met Frankrijk en er dus geen wijn uit dat land kon importeren. Daarnaast was er in Engeland vraag naar wijnen met een Hoog Alcoholpercentage. Als oplossingen werden Franse en later ook Portugese wijnen geïmporteerd via Portugal. Een sluiproute om de Engelsen toch wijn te laten drinken. De Engelsen waren gek op verschillende Franse wijnen maar de wijn uit de bordeaux was echt de top favoriet. Wat ook logisch was omdat het zuidwesten van het huidige Frankrijk van 1152 tot 1453 in het bezit van de koning van Engeland was (leuk feitje) en dus de Bordeaux wijnen regelmatig werden gedronken en dus toen al favoriet waren. In de jaren die volgde importeerde Engeland veel wijnen uit de Bordeaux.

Portugal heeft dus een cruciale rol gespeeld in de wijnvoorziening van Engeland. Engeland en Portugal hebben al vele eeuwen goede banden vanwege de wijnimport en later door de portimport. Het gevolg was dat vele Engelsen zich in Portugal gingen vestigen. Met name de Engelse wijnhandelaren en later porthandelaren vestigden zich in Oporto en kregen dus veel invloed op dat stuk van Portugal.

Uit diverse bronnen wordt aangegeven dat 1638 het jaar is geweest dat de eerste Portshipper zich vestigde in Oporto en volgens dezelfde bronnen zou het gaan om de Duitser  Christiono Köpke. Het huis Kopke werd dus opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. De firma Köpke is dus  het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong.

 Volgende week meer over Port wijn

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.