Masterclass natuur wijnen i.s.m. Dhaufine

paardEen masterclass natuurlijke wijnen en uiteraard een bijpassende proeverij. Ja dat leek ons wel wat. De natuurlijke wijnen dus biologisch, biodynamisch en natuurlijk de vin naturel zijn toch nog een beetje de wijnen die zich in het grijze gebied bevinden. We kennen ze maar waarderen ze nog niet altijd. Komt dat omdat we er nog niet heel bekend mee zijn? Of omdat deze wijnen een ietwat uitgesproken smaak hebben? Ik wist het niet dus ging ik zelf op onderzoek uit. Zowel theorie als praktijk uiteraard. Praktijk is altijd een genot!

Uitleg door Dhaufine over natuurlijke wijnen

Wijn is de meest gezonde en hygiënische drank aller dranken (citaat: Ernest Hemingway). Al eeuwen lang trakteren filosofen, wetenschappersen poëten ons op lyrische verhalen over wijn. Over wijn in haar pure vorm: wijn gemaakt met liefde en verder enkel de natuur. Traditionele wijnen:een druivenstok, altijd vaste stokken met leeftijden tussen de 15 en 135 jaar oud, kleine geconcentreerde opbrengst 2 tot maximaal 30hl/ha. In de wijngaarden worden geen synthetische meststoffen, insecticiden of synthetische onkruidverdelgers gebruikt. De grond is schoon en met haar minerale bodemsamenstelling geeft hij zijn terroir als smaak aan de druif. De zon geeft de druiven haar warmte, de boer werkt intensief in zijn wijngaarden en ploegt zijn grond met paardenkracht. de pluk gaan volgend de maankalender, meestal voor of na de volle maan in oktober. De pluk op volle rijpheid is handmatig zonder de druif te beschadigen. Na de pluk gaan de druiven heel of licht gekneusd in beton of glasvezel en wordt volgens traditionele normen opgevoed tot wijn. De wijnen smaken naar druiven.

De proeverij: welke wijnen werden er geproefd?

Oké eerlijkheid duur het langst dus ik ga heel eerlijk zijn. Ja er zaten echt lekkere wijnen tussen maar de oersmaak van de natuurlijke wijn is geen smaak die ik zoek in wijn. Ik vind het wat dat betreft denk ik toch prima als er het een en ander aan onnatuurlijke stoffen wordt toegevoegd bij het produceren van de wijn. Wat niet te ontkennen is dat de wijnboeren die natuurlijke wijnen produceren echt heel veel liefde en tijd stoppen in de wijn. En dat proef je ook.  Ik heb negen wijnen mogen proeven en zal daarbij per wijn mijn smaakervaring noteren.

1. Orsi Pignoletto, Frizzante Sui Lieviti, Pignoletto, Emilia-Romagna: deze wijnmaker vermeldt niet op de fles dat dit een natuurlijke wijn is. De wijn gist nog in de fles dus de wijn was erg troebel, alsof je verse appelsap in je glas had. Deze wijn smaakte verrassend goed. Het bubbeltje doet wonderen, de wijn ziet er niet zo aantrekkelijk uit maar hij smaakt goed en fris en vol van smaak.
2. Domaine des Dimanches, rose Bud, Cinsault, Aspiran Herauld: Deze wijn vond ik een beetje naar rubber ruiken. Dus niet echt heel aangenaam. De smaak was echter verrassend goed. De wijn leeft! De smaak was goed en de lichte tinteling was erg aangenaam.
3. Bosman Fides, Grenache Blanc, Zuid-Afrika: deze wijn had een normale transparantie. De stok van de wijn was 137 jaar oud! Bijzondere wijn dus maar ik vond de smaak wat vreemd. Geen echte wijnsmaak.
4. Gilles et Catherine Vergé, Vergé Le Balaise Lot 1115, Chardonnay, Macon Viré: deze wijnmaker wil niet werken volgend de richtlijnen van AOC, mede vanwege de hoge belastingen. De wijn was wat zoetig en smaakte ook anders dan alle andere wijnen die je doorgaans nuttigt.
5. Cantina Collacapretta,Vigna Vecchia 2014, trebbiano spoletino, IGT Umbria bianco: de wijnmaker heeft geen sulfiet toegevoegd en heeft de wijn volgens oeroude vooroorlogse methoden geproduceerd. De wijn geurde ietwat naar honing. Aangenaam verrast door deze wijn.
6.Jean-Marie Vergé, G.M., Gamay, Beaujolais: deze wijn wordt enkel met gebruik van wilde druiven gemaakt, zeer arbeidsintensief dus. Ik vond de smaak van de wijn echter geen gangbare smaak. Je moet van dat natuurlijke houden.
7. Nicolas Dubost, Croix-haty 2015, Gamay, Beaujolais: ook deze wijn heeft geen toevoeging van sulfiet gehad. Dus dat betekend: amper hoofdpijn. Dat is dan wel weer een pluspunt.
8. Chateau Barouillet, Bergerac Rouge 2014, cab. sauvignon/malbec/merlot/cab. Franc, AC Bergerac: je herkend de typische stallucht die de wijn met zich meedraagt. De merlot van dit jaar was verpest dus moesten ze zoeken naar een nieuwe druif en dat heeft deze wijn opgebracht. Goede pure smaak.
9. Domaine Milan, S&X, Grenache noir, St. Remy de Provence: tonen van hout vielen mij op en waren ook in de smaak zeer aangenaam.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.